Anonim
Kućica kućice Rintala Eggertsson Arhitekti

Boxhome je mali stambeni projekt norveških arhitekata Rintala Eggertssona u Oslu.

Stam od 19 četvornih metara, arhitekti opisuju kao "miran mali dom, svojevrsnu urbanu špilju".

Izgrađen je od drvenog okvira i obložen je aluminijom. Unutarnje se za svaku sobu odabrala različita vrsta drveta.

Evo još informacija od Rintala Eggertssona:

-

Na sjeveru sve stambene zgrade moraju biti izgrađene naprednim putem zbog promjenjivih vremena. Uz to, kuće se moraju umjetno grijati više od pola godine. Stoga bi proizvodnja manjih domova donijela značajnu ekonomsku i ekološku korist. Danas je građevinska industrija odgovorna za više od jedne trećine ukupne svjetske potrošnje energije i materijala, što je mnogo više od potrošnje u cijelom prometu i prometu. Ovo bi trebalo biti ključno pitanje, posebno u Skandinaviji, gdje ljudi, u skladu sa svojim rastućim bogatstvom, posjeduju sve veće i veće kuće. A u većini slučajeva to je osim drugog doma koji se zove ljetna kuća ili vikendica.

Boxhome je stan od 19 kvadrata sa četiri sobe koje pokrivaju osnovne dnevne funkcije: kuhinja s blagovaonicom, kupaonica, dnevni boravak i spavaća soba.

Prvo, projekt se fokusira na kvalitetu prostora, materijala i prirodnog svjetla te nastoji smanjiti nepotrebnu površinu poda. Rezultat je stanovanje koje predstavlja četvrtinu cijene bilo kojeg stana iste veličine u istom prostoru. Boxhome je prototipska građevina, ali isti stav se mogao zauzeti i prema većim obiteljskim stambenim objektima i prema tome prema radnim mjestima.

Osnovna potreba za obitelji obitelji postala je velika poslovna avantura. Izrada jednostavne kuće, na kraju krajeva, možda i nije tako težak zadatak. Nadalje, ispunjavanje službenih ograničenja i zakona o izgradnji obično znači korištenje proizvoda i usluga građevinske industrije, čime se ograničava mogućnost stvarnih promjena i razvoja.

Treće, trenutno u zapadnim društvima uživamo najviši životni standard koji je ikada poznat ljudskoj vrsti. Istodobno smo u potpunosti informirani o rezultatima naše kulture konzumerizma. U tome leži najveći paradoks: Prisiljeni smo aktivno zaboraviti stvarnu stvarnost kako bismo mogli uživati ​​u pročelju viška koje smo stvorili oko nas.

Konačno, i najvažnije, cilj je bio stvoriti miran mali dom, svojevrsnu urbanu špilju, u koju se osoba može povući i kad god poželi, na neko vrijeme zaboraviti na intenzitet okolnog grada.

Naručitelj: Galleri ROM, Maridalsveien 3, Oslo, Norveška.
Kustos: Henrik de Menassian

Radna skupina:
Sami Rintala, arhitekt Oslo
Dagur Eggertson, arhitekt Oslo
John Roger Holte, umjetnik Oslo
Julian Fors, student arhitekture Beč