Anonim

Muzej istraživačkih znanosti CHN Arquitetos

Praksa iz Sao Paula CHN Arquitetos pobijedila je na natječaju za dizajn novog znanstvenog muzeja u Campinasu u Brazilu.

Nazvani Muzej istraživačke znanosti, dio Državnog sveučilišta u Campinasu, njihov je prijedlog pobijedio preko 100 drugih prijava na međunarodnom javnom natjecanju.

Zamoljeni da ugrade postojeće zgrade na mjestu, arhitekti su zamislili veliku pravokutnu konstrukciju obloženu perforiranim aluminijskim pločama.

Geometrijske rupe dizajnirane su za širenje svjetlosti i kontrolu unutarnje klime.

Do ulaza vodi rampa ispod velikog konstrukcijskog konzole.

Glavna razina obuhvaća trgovinu, knjižnicu, kafić, zvjezdarnicu i privremene i stalne izložbene prostore, dok niža razina čine multimedijalni izložbeni, auditorij i znanstveni atelieri.

Zgrada će biti izgrađena od uglavnom reflektirajućih materijala, uključujući staklo, čelik i aluminij.

Evo još nekih informacija iz CHN Arquitetos:

-

Budući da je Znanost ustanova i glavna svrha ovog projekta, moguće je na izniman način otkriti odnos čovjeka i prirode. A ako se u tom pogledu znanost bavi razumijevanjem postojećeg, arhitektura se bavi onim što još ne postoji: ona se predstavlja kao mogućnost izražavanja Čovjeka i njegove kreacije, potičući vlastiti fenomen. Nakon toga su predstavljena dva apsolutna uvjeta: pojedinačna lokacija na kojoj će se projekt smjestiti i univerzalna institucija koja će se manifestirati.

Muzej kao fenomen, pojava kao krajolik.

Prvo, mjesto nam otkriva neophodnu potrebu da odnos novog muzeja i krajolika proizvede događaj teritorijalnog razmjera. Novi bi muzej trebao postati znamenitost na horizontu kao geografska činjenica. Muzej koji promatra i promatra. Zgrada koja se otkriva i potiče iz novog odnosa između čovjeka i prirode, arhitekture i krajolika.

Drugo, ključno je da novi muzej, prije svega, poveća vrijednost ustanove kroz svoju arhitekturu, a to je sama nauka. Nova zgrada bi trebala otkriti ovaj aspekt, biti jedinstvena, a ne samo zajednička struktura.

Istovremeno, nova zgrada traži kroz svoj dizajn, iskonsku metaforu između beskonačne dimenzije svemira i ljudskog svojstva razumijevanja stvarnosti kroz znanost: intervencija i krajolik, okomita i horizontalna, unutarnja i vanjska, svjetlost i sjena, kosmos i pojedinac. Arhitektura kao odlučan čin ljudske manifestacije, znanstveni instrument učenja i identiteta za otkrivenje znanosti. Stoga je neupitno i određuje sinteza značaja muzeja i njegovog djelovanja na teritoriju.

SHEMA / MASTERPLAN

Projekt Muzeja znanosti u osnovi ima mogućnost omogućavanja mnoštva dojmova i spoznaja s brojnih razmjera i udaljenost. Odnos između korisnika i novog muzeja odvija se kroz postupno otkrivanje i saznanje. To iskustvo stvara kontinuirani i nerazdvojni odnos izvana i unutrašnjosti.

Od početka, osjećaji i dojmovi trebali bi biti u mogućnosti voditi stimuliranog posjetitelja unutar muzeja, nastojeći svoju intuiciju pretvoriti u razumijevanje.

Iskustvo vanjštine zgrade trebalo bi dovesti do niza onoga što je bilo zaokupljeno izvana i dovesti do interijera koji još više nadahnjuje, držeći posjetitelja uvijek povezanim s iskustvom koje ga je tamo dovelo.

Strategija masterplana prevladava krajolik kojem se muzej pridodaje, razmišljajući o tri različite ljestvice: okolini, kampusu i korisniku. Projekt se konfigurira kao horizontalni volumen osi sjever-jug koji se uklapa u topografiju i koji se najviša razina podudara s postojećom kvadratnom razinom, zadržavajući netaknut i oslobađajući napad panoramskog pogleda u cijelom njegovom produžetku; isti taj svezak postaje okomit i završava označavanjem mjesta, otvarajući novi događaj u trenutnom kontekstu Kampusa UNICAMP-a i Metropolitanske regije Kampinas, vidljiv u velikom rasponu formiranom od gradova, puteva i opreme. Međutim, samo poznavanje njezinog unutarnjeg prostora jest da je odnos horizontalnog i vertikalnog elementa u potpunosti poznat i shvaćen.

Novi muzej je sadržan u jednom pojasu gdje se program distribuira u različitim prostorima i trenucima. Dolazak se događa putem velikog strukturalnog konzola koji posjetitelje vodi na ulazni trg / rampu za prijem i grupni smještaj prije glavnog ulaza u muzej: mjesto koje karakterizira višestruka upotreba i kapacitet za smještaj velikog broja korisnika, svojom konfiguracijom i dimenzije.

Iz vanjske i unutarnje recepcije javni pristupi konfigurirani su na dvije razine. Na glavnoj razini, koja korisnika uvijek vizualno dovodi u dodir s vanjskim područjima, jesu sve uporabe otvorenog pristupa (trgovina, knjižnica, kava i zalazak sunca), a nakon kontrole plaćenog prostora privremeni i stalni prostori izložbe. Na ovaj se nivo novi muzej također povezuje s postojećim zgradama koje su dio traženog programa. Na nižoj razini doseže se Multimedijalna izložba, auditorij i znanstveni atelieri. U južnom dijelu nalazi se tehnički pristup izravno povezan s prijemnim i skladišnim dokovima, kao i kontrolirani tehnički pristup izložbenim prostorijama.

Svaki od prostora i aktivnosti programa obdaren je osobinama koje ih prepoznaju. Multimedijska izložba, pripremljena za smještaj NanoAventura, konfigurirana je kao volumen koji prožima muzej i predstavlja se cijelim unutarnjim tiražom. Nadalje, pristupa se stazom koja se odnosi na povezanost muzeja sa zemljom, dok se opservatorij, smješten na vrhu okomitog volumena, izravno odnosi na dimenziju prostora. Postojeće građevine (prostor-prostor i trg Oficina-desafio) su uklopljene kroz njegove svrhe i veze s recepcijskim prostorom nove zgrade, tvoreći otvoreni prostor muzeologije gornje razine.

Buduća proširenja smjestit će se u količinama na zapadnom dijelu web mjesta na nižoj razini, ne miješajući se u glavne sveske, a njima će se moći pristupiti odvojeno. Upravljanje otvorenim prostorima vrši se ograničavanjem kontrolnih područja aktivnosti koja se mogu samostalno otvoriti: gornja i donja razina muzeja, Oficina-Desafio i vanjski prostori, uvijek osiguravajući potpunu sigurnost zgrade.

MUZEOLOGIJA / KRUG

Muzejska zgrada nudi se kao snažno predavačko iskustvo institucije koja traži bitnu interakciju između arhitekture i muzeološkog sadržaja: sinteza obojega, muzej je građevina i trebao bi se izložiti kao takav, kao što znanost uzima znanje kroz iskustvo stvarnost. Sloboda različitih mogućih pomaka pruža raznolikost prostora i osjeta, uspostavljajući proces izgradnje znanja kroz emocije koje posjetitelj doživljava svojim kretanjem kroz prostor. Podučavanje kroz arhitekturu muzeja i pretvaranje u njega kao nastavno sredstvo, čineći ga posjetiteljem temeljnim poticajem da se zapita o svijetu.

"Znanstveni" itinerarni dizajn koncepta započinje još prije dolaska u Muzej, kada se od prvog kontakta sa zgradom na mjestu nalazi čitanje (a priori) kroz senzacije uzrokovane vanjskim karakteristikama, potaknuće pitanja i upite o njegovoj priroda i postaje djelomično razumijevanje dok se približavate zgradi. Drugo, put kroz unutrašnjost muzeja otkriva se kao pojašnjenje i razumijevanje onoga što se promatralo prije. Put progresivnih i jedinstvenih emocija koji mogu potaknuti percepciju korisnika kao što doživljava i komunicira s Muzejem. Otkrivajući prirodu i oblik zgrade prelaskom između unutarnjeg i vanjskog prostora ulaznog trga, pristup vodoravnom volumenu muzeja uključen je kontroliranim i dinamičnim osvjetljenjem zatvarača, uronjenim prostorom privremene izložbe i koja je kulminirala monumentalnim okomitim prostorom posvećenom stalnom postavu, ispada da posjetitelj ima potpuno učenje o Muzeju.
"Znanstveni" itinerarni dizajn koncepta započinje još prije dolaska u Muzej, kada se od prvog kontakta sa zgradom na mjestu nalazi čitanje (a priori) kroz senzacije uzrokovane vanjskim karakteristikama, potaknuće pitanja i upite o njegovoj priroda i postaje djelomično razumijevanje dok se približavate zgradi. Drugo, put kroz unutrašnjost muzeja otkriva se kao pojašnjenje i razumijevanje onoga što se promatralo prije. Put progresivnih i jedinstvenih emocija koji mogu potaknuti percepciju korisnika kao što doživljava i komunicira s Muzejem. Otkrivajući prirodu i oblik zgrade prelaskom između unutarnjeg i vanjskog prostora ulaznog trga, pristup vodoravnom volumenu muzeja uključen je kontroliranim i dinamičnim osvjetljenjem zatvarača, uronjenim prostorom privremene izložbe i koja je kulminirala monumentalnim okomitim prostorom posvećenom stalnom postavu, ispada da posjetitelj ima potpuno učenje o Muzeju.

Konačno, trenutak polaska postavlja posljednje opažanje (a posteriori) o instituciji: drugačiji pogled izvana od izrazitog i kognitivnog repertoara, koji je sada obdaren stvarnim znanjem o objektu i sposoban pružiti konačnu viziju vašeg posjeta smatrajući da će to biti drugačije za svaku novu priliku. Kao sama znanost, putovanje koje je definirano trenutcima pretraživanja i trenucima intenzivnog otkrivanja.

ODRŽIVOST / UDOBNOST OKOLIŠA
Energetska učinkovitost: udobne uvjete za korisnike jamči prirodna klimatizacija većinom vremena činjenicom da se zgrada u cjelini može kontrolirati ručno, štedeći energiju za ventilaciju (klima uređaj se koristi samo kad je potrebno za kompenzaciju vanjskih uvjeta ili okolnosti za određene izložbe) kao i za rasvjetu. Projekt će također smanjiti smetnje na tlu i omogućiti zauzimanje ostatka područja s malom ili velikom vegetacijom.

Fasada: aluminijske ploče koje okružuju zgradu koja djeluje poput brisača igraju ključnu toplinsku zaštitu u klimatskim uvjetima kojima je muzej izložen.

Podloge su ključni elementi koji osiguravaju odgovarajući nivo udobnosti unutar zgrade i fleksibilnost upravljanja zimi i ljeti. Prevladavanje bijele boje u gotovo svim vanjskim dijelovima doprinosi toplinskim svojstvima da bi se odrazio maksimalan učinak zračenja, a time i prijenos topline u zgradu.

JEZIK / MATERIJALNOST

Muzej svojim dizajnom i oblikom, kombiniranim s onim od čega je sastavljen, muzej okuplja Znanost i prostorne i senzoričke izraze. Koristeći pretežno reflektirajuće materijale (čelik, aluminij i staklo), zgrada postaje, najprije, svjetlosna tačka, odraz koji nije baš precizan daljinom, ali otkriva se kako joj se približava. Difuzni sjaj koji se odnosi na događaj u vječnom kretanju kao što se mijenja svjetlost dana i noći. Potencijalizacija fenomena i poticaj da bilo koja osoba pita o svijetu koji vas okružuje.

Površina pročelja stvorena je od ideje beskonačnosti: referenca na suštinu njezinog oblika, prepoznatljivog od kozmološke razmjere do onog najnužnijeg. Sličnost možemo pronaći u svemu što sačinjava svemir oko nas i zgrada ih želi prenositi. Isto tako, budući da je Znanstveni muzej, apreniranje ovih podataka također se odvija progresivno, od zamišljanja do razumijevanja.

Počinjemo s znanstvenim saznanjima o čovjeku o prirodi: beskonačnost u prirodi čovjek je prepoznat i naknadno parametriziran putem matematičkih i geometrijskih koncepata. To znanstveno znanje dovodi do drugog tipa beskonačnosti, sintetiziranog u konceptu fraktalnog: infinitezimalna stopa koju je stvorio čovjek iz svoje interpretacije karakteristika okoline koja ga okružuje, novih shvaćanja samosličnosti i beskonačne složenosti, sposobne razumjeti priroda i njezine neograničene razmjere. Naš je dizajn treći pogled na ovaj koncept koji stvara ljudsku interpretaciju prirodnog događaja kroz materijalnost i teksturu zgrade.

Iz početne matematičke sheme crta se perforirajući "kod" i nanosi se na površine. Tada se stvara uzorak od 10 komada, prateći industrijske dimenzije i varirajući njihov otvor blende / prozirnosti u skladu s prihvaćenom količinom / veličinom perforacija. Izgled ovih komada na pročeljima zgrade odgovara unutarnjoj uporabi, jer je gušći ili difuzniji u skladu s kontrolom osvjetljenja koja je potrebna za aktivnosti. Ponavljanje i mješavina ovih komada može stvoriti beskonačan i parametriziran dizajn koji će biti prepoznat u onoj mjeri u kojoj korisnik promatra zgradu od najudaljenijih točaka do unutrašnjosti, otkrivajući je u svakom trenutku.

Da bi se moglo dogoditi da materija koja čini Muzej može otkriti cjelokupnost njegova postojanja i ispada da ima ispravno značenje kroz ljudski jezik. Događaj koji sintetizira u sebi oblik i funkciju: simbol, dizajn, klimatski štit, pojava, didaktički element, parametar beskonačnog. Muzej koji može potaknuti maštu i znanje pojedinca, omogućavajući svakom da stvori vlastitu priču iz iskustva, i zadrži u svojoj svijesti veličanstven odnos čovjeka, prirode i znanosti.

PODACI PROJEKTA

Naziv projekta: Istraživački muzej Unicampa (prva nagrada - Međunarodni javni natječaj)
Mjesto: Campinas, São Paulo, Brazil
Godina: 2009
Površina stranice: 28.968m²
Površina građevine: 5.370m²

PROJEKTNI TIM

autori:
Daniel Corsi
Dani Hirano
Reinaldo Nishimura

Colaborators:
André Biselli Sauaia
Laura Paes Barreto Pardo