Anonim

Shenzhen International Energy Mansion od BIG

Danski arhitekti Bjarke Ingels Group pobijedili su na međunarodnom natječaju za dizajn niskoenergetskog tornja za energetsku kompaniju Shenzhen u kineskom gradu Shenzhen.

Sjedište visoke 200 metara ima preklopljeno pročelje kako bi zasijedilo unutrašnjost od sunca, dok solarni paneli pomažu u smanjenju potrošnje energije za 60%.

Više BIG: pogledajte našu nedavnu priču o Nacionalnoj biblioteci Astana u Kazahstanu od BIG.

Evo nekoliko informacija sa BIG:

-

VELIKO za dizajn održivog nebodera u Shenzhenu, Kina.

BIG je u suradnji s ARUP-om i Transsolar-om dobio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju za dizajn Shenzhen International Energy Mansion, regionalnog sjedišta tvrtke Shenzhen Energy Company.

Svrha međunarodnog natječaja za dizajn bila je pronaći održivo i učinkovito rješenje za sjedište ureda tvrtke Shenzhen Energy Company. Smješten u središtu Shenzhena, projekt površine 96 000 četvornih metara bit će integriran s okolnim okruženjem i osmišljen tako da izdrži tropsku klimu grada. Pobjednički prijedlog BIG-a odabrali su stručnjaci žirija iz Gradskog ureda za planiranje Shenzhena, kojim predsjedava Alejandro Zaera-Polo, i predstavnici klijenata.

Sjedište se diže na 200 metara stvarajući novi orijentir vidljiv s autoceste u kulturnom, političkom i poslovnom centru Shenzhena. BIG predviđa kombiniranje praktičnog i učinkovitog tlocrta s održivom fasadom koja i pasivno i aktivno smanjuje potrošnju energije zgrade. Fasada je zamišljena kao preklopljena koža koja zasjenjuje uredski kompleks od izravne sunčeve svjetlosti i integrira solarne termalne ploče, smanjujući ukupnu potrošnju energije zgrade.

Evolucija dizajna
Neboder se razvio kao ekonomski učinkovit način pružanja fleksibilnih, funkcionalnih i dobro osvijetljenih radnih prostora za gustu populaciju profesionalaca. Međutim, on se razvio u vrijeme kada se klimatizacija i električna rasvjeta gledaju samo kao na suvremeno rješenje moderne potražnje, bez razmišljanja o posljedicama na okoliš ili nestašici energije.

Danas se neboder treba razviti u novu održivu vrstu. Mora zadržati svoje visoko razvijene kvalitete poput fleksibilnosti, dnevnog svjetla, pogleda, gustoće i opće upotrebljivosti uz istodobno napredovanje novih i neprovjerenih svojstava kao što su načini kombiniranja maksimalne dnevne svjetlosti s minimalnim izlaganjem suncu ili integrirani načini ograničavanja potrebe za hlađenjem.

"Predlažemo da energetska palača Shenzhen postane prvi primjerak nove vrste poslovnih zgrada koje iskorištavaju sučelje zgrada s vanjskim elementima - suncem, dnevnom svjetlošću, vlagom, vjetrom - kao izvorom za stvaranje maksimalnog komfora i kvalitete iznutra. Shenzhen Energy Mansion pojavit će se kao suptilna mutacija klasičnog nebodera - prirodna evolucija, a ne očajnička revolucija. "
Bjarke Ingels, osnivač, BIG.

Zid zavjesa
Tradicionalna staklena fasada ima malu izolaciju ostavljajući urede pregrijane od izravne sunčeve svjetlosti. To rezultira prekomjernom potrošnjom energije za klimatizaciju i potrebom za oblogom od teškog stakla zbog koje se pogled čini trajno prigušenim i sivim.

"Kule se temelje na učinkovitom i dobro provjerenom tlocrtu zatvorenom u kožu posebno modificiranu i optimiziranu za lokalnu klimu. Usredotočivši se na omotnicu, fasadu, u stanju smo drastično poboljšati održivi učinak zgrade."
Andreas Klok Pedersen, voditelj projekta, BIG.

Savijanjem fasade u obliku u obliku origamija postižemo strukturu s zatvorenim i otvorenim dijelovima. Zatvoreni dijelovi pružaju visoko izoliranu fasadu, istovremeno blokirajući izravnu sunčevu svjetlost. S vanjske strane zatvoreni dijelovi su opremljeni solarnim toplinskim pločama koje napajaju klima uređaj i osiguravaju odvlaživanje radnih prostora.

Preklopljeni zid omogućuje besplatan pogled kroz prozirno staklo u jednom smjeru, stvarajući stanje s obilnom razlivenom dnevnom svjetlošću, odražavajući izravnu sunčevu svjetlost između unutarnjih ploča. Čak i s izravnim suncem sa istoka ili zapada, većina sunčevih zraka odbija se od stakla, zbog ravnog kuta prozora. Odbijene zrake povećavaju efikasnost panela solarne toplinske energije. Kombinacija minimalnog pasivnog solarnog grijanja i aktivnih solarnih panela smanjuje potrošnju energije za više od 60%.

SHENZHEN MEĐUNARODNI LIST KREDITA ENERGIJE:

ARHITEKT: VELIKO
KLIJENT: Energetska tvrtka Shenzhen
KOLLABORATORI: ARUP, Transsolar
VELIČINA: 96.000 M2
LOKACIJA: Shenzhen, Kina
STATUS: 1. nagrada

Odgovorni partner: Bjarke Ingels
Voditelj projekta: Andreas Klok Pedersen
Tim: Mačka Huang, Alex Cozma, Fan Zhang, Kuba Snopek, Flavien Menu, Stanley Lung