Anonim
Osnovna škola Clapham Manor dRMM

Londonski arhitekti de Rijke Marsh Morgan dovršili su dogradnju osnovne škole na jugu Londona.

Pročelje nove zgrade za osnovnu školu Clapham Manor inspirirano je poslijeratnim školama izgrađenim sustavima, s uobičajenom redovitom mrežom zavjesa zamijenjenom nepravilnim uzorkom jarke boje.

Shema boja čvrstih, bistrih i fritanih ploča pomiče se oko zgrade, od toplih boja do hladnih i opet leđa, i skriva visine poda četverokatnog produžetka.

Neki su stakleni paneli na fasadi s unutarnje strane tapecirani tako da se dječji radovi mogu prikazati na njima.

Nova konstrukcija spojena je sa starom zgradom prozirnim atrijem trostruke visine koji tvori novi ulaz u školu.

Pogledajte nedavnu priču o naših deset najpopularnijih postova o školama.

Svi crteži © dRMM. Fotografije je Jonas Lencer, osim ako nije drugačije navedeno. Evo još nekoliko informacija s DRMM-a:

-

Osnovna škola Clapham Manor, London, Velika Britanija

dRMM-ova živahna intervencija u viktorijansku školu odbora, završena u srpnju 2009. godine: ovo polikromatsko proširenje umetnuto u uski urbani kontekst nudi školi novi identitet, prijeko potrebne prostore za učenje i organizacijsko središte, istovremeno povećavajući prostor za igru.

Osnovna škola Clapham Manor postala je žrtva vlastitog uspjeha, izrasla iz jednog u dva oblika, što je učinilo značajan pritisak na uspješnu izvedbu nastavnog plana i programa unutar ograničenja izvorne zgrade.

Ipak, unatoč fizičkim ograničenjima, škola je uspjela.

dRMM je zamoljen da razmotri pružanje dodatnih prostora za učenje unutar web mjesta koji bi podržavali i učenje i igru. Kako se razvijao glavni plan restrukturiranja škole, postalo je očito da je škola uspješna jer je sve bilo „pod jednim krovom“. Novo krilo je, dakle, zamišljeno kao samostojeći dodatak koji se uključio u Školu viktorijanskih odbora, što je omogućilo školi da djeluje učinkovito i holistički kao jedinstvena cjelina.

Prvi potez: locirati krilo u onome što je bio najzahtjevniji, neiskorišteni dio mjesta - bivša kuća njegovatelja i nespretno proširenje 60-ih. Nova intervencija je odmaknuta od bočnog zida radi uspostavljanja paralelne sa susjednom dvoranom neparnih kolega iz Liste II. Nastali međuprostorni prostor uspostavlja formalni ulaz u školu, poboljšavajući sigurnost djelujući kao organizacijsko središte za pristup cijelim prostorijama. Ovaj novi ulaz iz pješačke Stonhouse ulice omogućuje sigurniji pristup djeci, a lokalna zajednica koristi i poboljšan pasivni nadzor duž ulice. Učenici ulaze u prozirni atrij trostruke visine koji razdvaja novo i staro. Zastakljeno dizalo i stepenice koje škare nad glavom usklađuju 4 suvremena kata na visini od 3 viktorijanske.

Arhitektonska težnja bila je stvoriti zgradu koja će sjediti rame uz rame s dva velika primjera od opeke, ali ne biti poslušna. Konzervatorski ured podržavao je suvremenu intervenciju pod uvjetom da je bio najviši standard.

Fasada je inspirirana školama izgrađenim u poslijeratnim sustavima, koje su koristile blagodati zidova zavjese za stvaranje svijetlih i prozračnih nastavnih prostora. Svečana rešetka koja obično definira zidove zavjesa zamjenjuje se nasumičnom mrežom koja pruža izraz prikladan za osnovnu školu, iznutra i izvana.

Kompozicijski bi bilo teško uskladiti razliku između visine prozora i pragova dviju postojećih zgrada, pa izbjegavanje dijaloga kompozicije omogućuje zgradi da stvori vlastiti izraz.

Iznad fotografije je Alex de Rijke

Zgrada se pojavljuje bez razmjera jer fasada prikriva tragove visine kata - ona je kontekstualizirana kroz boju, a ne kompoziciju. Fasada je polikromatska petlja u boji koja se pomiče dok se kreće oko zgrade.

Kontekstualne boje Škole dvorana i Dvorana neobičnih kolega informišu bogata crvena i žuta duž Stonhouseove ulice. Spektar boja prelazi u zelenilo uzduž sjeverne nadmorske visine dok zgrada izlazi na stranu igrališta odjekujući mekim pejzažom ispod, i napokon u živopisno nebesko plavetnilo prije nego što se vrati u jaz između dviju zgrada.

Iznad fotografije je Philip Marsh

Uz nove učionice, učenici imaju koristi i za prostore za izvedbu / ples, glazbenu praksu, učenje prekida, neformalnu / socijalnu i medicinsku sobu.

Osoblje dijeli prostor za resurse, prostor za kopiranje, administraciju, a postoje i uredi za ravnatelja te upravitelja objekata i prostorija.

Akustika, ventilacija i razina svjetlosti dizajnirani su kako bi se optimiziralo učenje i nadopunilo spektar prostora koje nudi škola škola. Neformalni, društveni prostori koji povezuju učionice živopisni su i poticajni, uklanjaju hodnike i nude vizualnu transparentnost. Lagani play i neformalni prostori za mirno čitanje i razgovor nalaze se oko novog proširenja, kao i sigurno pohranjivanje ciklusa.

Pročelje djeluje dvostruko teško da bi se moglo definirati ne samo vanjština, već i unutrašnjost. Izvana su jarko obojene staklene ploče obojene staklenim tapetama, što omogućuje prikaz i prikaz rada učenika. Dinamična kvaliteta učionica s trostrukim aspektima još je pojačana kompozicijom prikaza. Čvrsti, fritezi i bistri paneli različitih visina stvaraju nevjerojatne kompozicije urbanog krajolika, a istovremeno uključuju sve starosne skupine.

Arhitekt: dRMM: Philip Marsh, Satoshi Isono, Michael Spooner, Mirko Immendoefer, Junko
Yanagisawa, Jonas Lencer, Russ Edwards
Naručitelj: London Borough of Lambeth
Voditelj projekta: Sprunt
Građevinski inženjer: Michael Hadi Associates
QS i CDM koordinator: Appleyard & Trew
Inženjer zaštite okoliša: Fulcrum Consulting
Akustika: Fleming & Barron
Glavni izvođači: Građevinsko partnerstvo

Naziv projekta: Osnovna škola Clapham Manor
Lokacija: London, Ujedinjeno Kraljevstvo