Anonim

Pearl Akademija mode Morphogenesis

Arhitektonski fotograf Edmund Sumner iz foto agencije VIEW poslao nam je slike modne akademije Pearl u Jaipuru indijskih arhitekata Morphogenesis.

Zgrada koristi tradicionalne motive Rajasthani, uključujući "jaali" probijeni kameni ekran, otvoreno dvorište.

Sadrži pasivne tehnike hlađenja u borbi protiv pustinjske klime.

Sve slike su autorska prava Edmund Sumner / VIEW i koriste se s dopuštenjem.

Evo nekoliko teksta s Morfogeneze:

-

PEARL AKADEMIJA MASNOG JAIPURA

KONCEPTUALNA NAPOMENA

Akademija mode Pearl, Jaipur je kampus koji je svojim dizajnom usmjeren ka stvaranju pasivne staništa koje odgovara na okoliš. Institut stvara interaktivne prostore za visoko kreativno studentsko tijelo koje radi u multifunkcionalnim zonama koje se besprijekorno spajaju u zatvorenom prostoru s otvorenim. Radikalna arhitektura instituta proizlazi iz spajanja bogate tradicionalne banke znanja o zgradarstvu i vrhunske suvremene arhitekture.

Institut je smješten u tipičnoj vrućoj, suhoj, pustinjskoj klimi na periferiji Jaipura, u bezdušnom industrijskom području Kukasa, oko 20 kilometara od poznatog zidanog grada. Zauzima treće mjesto na ljestvici 10 najboljih instituta za modni dizajn u Indiji, a njegov dizajn potreban je da kroz formalnu geometriju predstavlja ozbiljnost akademske orijentacije.

S obzirom na prirodu institucije, proračunska ograničenja projekta zahtijevala su korištenje isplativih dizajnerskih rješenja kako bi se zadržali u cjenovnim vrijednostima koje je postavio klijent, a opet mogli postići željenu funkcionalnost i učinak.

Nepovoljna klima čini izazov kontrola mikro klime u okviru projekta, pa je uključivanje različitih metoda pasivne kontrole klime nužno, a umanjuje i ovisnost o mehaničkim mjerama zaštite okoliša koje glase na resurse.

Arhitektura akademije trebala je biti spajanje modernih adaptacija tradicionalnih indo-islamskih arhitektonskih elemenata i pasivnih strategija hlađenja koje prevladavaju u vrućem i suhom pustinjskom podneblju Rajasthana, poput otvorenih dvorišta, vodenog tijela, stepa ili baolija i jaalisa (perforirani kameni ekran). Svi su ti elementi izvedeni iz njihove povijesne upotrebe, ali će se manifestovati kroz izgrađeni oblik i postati sastavni dio svakodnevnog života studenta dizajna.

Zgrada je zaštićena od okoliša dvostrukom kožom koja je izvedena iz tradicionalnog građevinskog elementa zvanog "Jaali" koji prevladava u rajasthani arhitekturi. Dvostruka koža djeluje kao toplinski tampon između zgrade i okoline. Gustoća perforirane vanjske kože dobivena je računalnom analizom sjene na temelju orijentacije fasada.

Vanjska koža sjedi 4 metra od zgrade i smanjuje izravni dobitak topline kroz fenestracije. Kanalni kanali koji teku duž unutarnjeg lica Jaalea omogućuju pasivno hlađenje isparavanjem u padu, smanjujući na taj način temperaturu padajućeg vjetra.

Shema se oslanja na samoosjenčavajuće klizave sudove za kontrolu temperature unutarnjih prostora i otvorene stepenice, a istovremeno omogućuje dovoljno dnevnog osvjetljenja unutar studija i učionica. Čitava zgrada je podignuta iznad zemlje, a izvađeni ispod trbuha tvore prirodni termalni sudoper koji se vodom hladi isparavanjem.

To ispod trbuha koji je na svim stranama termički zaklonjen služi kao velika studentska rekreacijska i izložbena zona i sidro je čitavog projekta. Tijekom noći kada temperatura pustinje padne, ovaj pod se polako raspodjeljuje toplinom na okoliš održavajući prostor termički ugodnim. Ovo vremensko odstupanje odgovara postupnom funkcioniranju instituta.