Anonim

55 Blair Road ONG & ONG

Arhitekti ONG i ONG dovršili su suvremeni otvoreni interijer za obnovu kuće na terasi u Singapuru, spajajući unutarnji i vanjski prostor.

Dizajn je odgovor na zahtjev vlasnika za unošenje više svjetla u životne prostore koji su prethodno bili pretamni.

Velika praznina dijeli dva dijela kuće omogućujući svjetlu da prodre u unutrašnjost i pruži prirodnu ventilaciju.

Aluminijska obloga na zidovima unutarnjeg dvorišta reflektira više prirodne svjetlosti u unutarnje prostore.

S otvorenim staklenim pregradnim vratima prvog kata stvara se jedan veliki dnevni boravak povezan platformama preko bazena.

Stražnji dio kuće dodijeljen je kao uslužni prostor, a prednji dio dnevni boravak.

Fotografije je Derek Swalwell.

Evo više pojedinosti arhitekata:

-

Arhitekti: Ong & Ong Pte Ltd
Mjesto: 55 Blair Road, Singapur
Dizajnerski tim: Diego Molina i Maria Arango. Camilo Pelaez.
Opremanje interijera: YPS
Površina kuće: 288 m2
Godina projekta: 2009
Fotografije: Derek Swalwell

55 Blair Road stvara prostorni doživljaj koji uzbuđuje osjetila promovirajući lagano življenje otvorenog plana što je neuobičajeno za ovu vrstu kuća na terasi. Ova rezidencija donosi ravnotežu prirode i suvremenog života u obnovi terase u stilu Heritage Art Deco.

Koncept - stvoriti lagani životni prostor otvorenog plana uz promociju unutarnjeg i vanjskog prostora. Kontrastni odnos metalnih elemenata i suptilnih tonova unutar kuće stvara uzbudljiv prostorni odnos u cijeloj.

Projekt Blair road 55 obnova je i obnova tradicionalne prodavaonice u stilu art deco. Izvorno je kuća obnovljena prije 10 godina. Novi je vlasnik, međutim, vjerovao da je previše mračno i želi više svjetla u dnevnim prostorima.

Pridržavajući se zaštitnih ograničenja održavanja postojeće ovojnice, postignuto je rješenje. Rezidencija je bila dizajnirana oko mladog profesionalca koji je imao jasnu viziju kako kuća treba izgledati. Konačna shema ispunila je tu viziju.

Kliknite na planove za veće slike

Unošenje svjetla u ovaj dugi zaplet bilo je važno razmatranje. Veliki otvor za zrak dijeli dva dijela kuće omogućavajući maksimalnu svjetlost da prodre u stambene prostore. Aluminijska zidna obloga omotava se oko praznine. Aluminijske trake reflektiraju svjetlost u životne prostore.

Dvorište djeluje ne samo kao veliki izvor svjetlosti, već i potiče prirodnu ventilaciju unutar kuće. Zamršeni linearni zavoji moderni su kontrast koji odražava tradicionalnu ukrašenu fasadu. Ovaj metalni arhitektonski jezik koji se koristi u cijeloj shemi naglašava jedinstvo unutar prostora. Suptilni tonovi i metalni elementi međusobno se nadopunjuju kako bi stvorili zajedničku temu u cijeloj kući.

Kontinuitet prostora bio je ključni koncept za promicanje odnosa vanjskog i unutarnjeg prostora. Na prvom katu su fleksibilni ostakljeni zidovi koji vode izravno do bazena. Glavni dio kuće odijeljen je bazenom s vanjskim vratima i vrtom frangipani. Kada su otvorene obje strane ostakljenih pregrada, prvi kat postaje jedan veliki prostor. Shema se pokazala kao pristup koji promiče raznolikost prostora. Prizemlje nije samo prostor za sjedenje i blagovaonicu, već je idealno mjesto za opuštanje i sjedenje uz bazen. Namjera za stvaranjem raznolikog prostora na prvom katu dodaje veliku vrijednost i privlačnost imanju ove veličine.

TV i glazbeni uređaji skriveni su u udubljenjima u zidu koji su skriveni kad se ne koriste, a kupuju veće umjetnine; to ponavlja koncept kontinuiteta prostora. Osvjetljenjem se može upravljati pomoću integriranog računala pomoću kojeg možete postaviti raspoloženje rasvjete u kući.

Čitav drugi kat u glavnom dijelu kuće bio je namijenjen glavnoj spavaćoj sobi / studiju s vlastitom kupaonicom. Obnovljena tradicionalna fasada imanja omata novi životni prostor smještajući sve željene prostore klijenta.

Stražnji dio (uslužni prostor) kuće sadrži kuhinjski prostor, sobu s praonicama, sobarice i krovnu terasu. Čelična spiralna stubišta povezuju ove prostore. Unutarnje dvorište dijeli dva dijela kuće, ali isti se materijal prenosi kroz cijelu shemu da se osigura jedinstvo. Kuhinja je završena u bešavnoj aluminijskoj oblozi. Ovo stvara profinjeni kuhinjski prostor. Ravnoteža između aluminija i vrta frangipani u unutarnjem dvorištu razvila je poticajan prostorni doživljaj. Kontrastni odnos između organskog elementa i dugačkih linearnih metalnih elemenata pruža pogodan spojni prostor.

Nekoliko kamena stuba povezuje dnevni boravak i kuhinju s dijelom bazena.

Century Frangipani je matično stablo koje je povezano s budističkom i hinduističkom kulturom. Stari iskrivljeni prtljažnik dodaje karakter kuće. Sadržan je unutar modernih elemenata. To odražava koncept kuće na način na koji stara fasada sadrži modernu.

Kuća je položena na osovini koja gotovo djeluje kao linija simetrije. Tlocrtni razmaci sigurno su raspoređeni prema ovoj liniji. Glavna spavaća soba sadrži kupaonicu s vlastitom kupaonicom koja je arhitektonskog jezika koji je u suprotnosti s fasadnim jezikom. To je ostakljena kutija koja konzolira preko bazena. Ova moderna intervencija naglašava razigranu prirodu sheme. Iznutra postoji totalna suprotnost ukrašenom pročelju. Neupadljivi arhitektonski stilovi međusobno se suprotstavljaju na način koji doprinosi cjelokupnoj shemi. Tradicionalni podovi korišteni su u modernom dodatku. Orahove daske prolaze kroz drugi i treći kat kao odgovor na baštinu imanja. Klesana kamena kade sjedi na rubu konzolne kutije s pogledom na bazen i vrt ispod. Ostale kupaonske instalacije izgrađene su u sličnom kamenu. No kadica je ključno arhitektonsko obilježje koje dovršava kupaonicu

Još jedna atraktivna značajka glavne spavaće sobe je da postoji velika praznina koja omogućuje pogled do prvog kata. Plan prostora glavne spavaće sobe istinit je aksijalnom rasporedu kuće. Integrirane simetrične police za knjige ravnaju zidove koji vode do područja proučavanja.

Kako bi se prevladalo ograničenje održavanja visine drugog kata, stvoren je novi mezarinski prostor za smještaj dodatne spavaće sobe u potkrovljenom prostoru. Krovni krov bio je potreban kako bi se omogućilo dovoljno svjetla u potkrovlje. Svjetlost može proći kroz kuću

Glavno spiralno stubište prikazuje ritmičku vrpcu koja se uspinje u potkrovni prostor. Ovo ključno arhitektonsko obilježje djeluje kao središnja osovina kroz glavni dio rezidencije. Prirodno osvijetljen krovnim cilindričnim svjetlosnim svjetlom koji stvara vertikalni pravac koji može doseći donji dio stuba. Ovaj organski pristup odražava prirodne aspekte kuće s modernom interpretacijom. Na drugom i trećem katu stubište je zatvoreno mrežicom od nehrđajućeg čelika. Ovo odvaja cirkulacijski prostor i prostorno rastvara područja spavaće sobe