Anonim

Elm & Willow House arhitekata EAT

Melbourne ured Architects EAT dovršio je dogradnju kuće u Canterburyju u Australiji, obješenu iznad zemlje na čeličnim stupovima.

Iznad fotografije James Coombe

Pod nazivom Elm & Willow House, projekt je uključivao obnovu Edwardian kuće i izgradnju produžetka u obliku slova u stražnjem dijelu.

Betonske podne i krovne ploče podupiru se nad tlom kako ne bi oštetili korijenje zrelih stabala brijesta i vrbe na mjestu.

Struktura obuhvaća dvorište oko jednog od tih stabala, dok klizne staklene ploče čine kožu oko novih prostorija.

Iznad fotografije James Coombe

Fotografije je Earl Carter, osim ako je drugačije navedeno.

Sljedeće informacije su od arhitekata:

ELM & WILLOW HOUSE
OPIS PROJEKTA

Ovaj projekt uključuje obnovu i preinaku postojeće Edvardanske kuće, te rušenje i izgradnju na stražnjoj strani za novi dodatak. Transparentnost i otvorenost novog dijela namjerni je kontrapunkt introvertirane Edvardanske kuće s njenim tamnim središnjim hodnikom. Namjera nam je bila stvoriti okruženje "Iznutra je van je unutra", gdje su unutrašnji i vanjski prostori bili zamjenjivi elementi. Projekt evocira određenu referencu na Miles van der Rohe, Farnsworth House, i mnoge dvorišne kuće u Melbourneu, McGlashan i Everist,

Dvije zrele Elme i Willow postale su prepreka projektu. Oni su obavijestili o rasporedu našeg novog dodatka, a zajedno s pasivnom orijentacijom sunca rezultat je plana u obliku slova U koji okružuje dvorište okrenuto prema sjeveru.

Iznad fotografije James Coombe

Konstrukcija je suspendirana nad tlom kako bi se izbjeglo oštećivanje kritičnih korijenskih zona dvaju stabala. Betonski pod i krovne ploče vrlo su detaljno detaljno, uz značajan doprinos našeg inženjera građevine, kako bi se pojavili i osjećali lagano, lebdeće i prozračno, dijalektički odnos težine i materijala. Ova se kvaliteta poboljšava skeletnom strukturom „kože i kostiju“ u kojoj nepronosivi stakleni klizni prozori postaju puhajući koža između putnika i vanjskog svijeta.

Strategije unutarnjeg planiranja bile su posvećene prostornoj hijerarhiji, u međusobnom utjecaju unutarnjeg i vanjskog, i slijeda prostora. Povezanost starog i novog spaja se u slojeve prostora u kojima unutar i van postaje jedno - transparentnost granica koje razdvajaju unutrašnjost i vanjština omogućuje oku opažanje drugih elemenata koji stvaraju prostorni poredak: ograde, drveća, kamenja, šume, oblaci i posuđeni krajolik.

Dodatak ima pasivni ventilacijski sustav, pri čemu prozorska vrata promiču poprečnu ventilaciju. Navedeni građevinski materijali su netoksični i iz obnovljivih izvora. Betonska konstrukcija pruža toplinsku masu kući, pri čemu su ploče dodatno izolirane kako bi se smanjili gubici topline.

Iznad fotografije James Coombe