Anonim

Montaubanska multimedijska biblioteka Colboc Franzen & Associés

Fasetirane površine ove biblioteke u francuskom gradu Montauban od strane pariškog arhitektonskog studija Colboc Franzen & Associés slijede crte povijesnih cesta koje graniče sa stranicom (+ prezentacija).

Nekadašnja kraljevska cesta koju je stvorio Louis XIV utjecala je na poravnanje drugog kata, dok prizemlje i prvi kat odjekuju orijentacijom obilaznice iz devetnaestog stoljeća.

U prizemlju je predsoblje, auditorij, kafić i izložbeni prostor, veliki prostor za čitanje na prvom katu, te referentni i radni prostori iznad.

Colboc Franzen & Associés iskrivio je gornji kat kako bi se suočio s drugačijim smjerom od nižih razina, stvorivši mezanin koji projicira kroz sredinu zgrade i raznoliki prostor za sjedenje u trokutastom prostoru koji ga povezuje s katom dolje.

Veliki nadstrešnica pokriva ulaz, štiteći posjetitelje od prevladavajućeg vjetra i buke s obližnje obilaznice.

Pečene glinene šindre koje upućuju na ciglu koja se obično koristi u regiji prekrivaju vanjske zidove.

Snøhetta je dizajnirao kutnu biblioteku za američko sveučilište koje koristi robotski sustav za dohvaćanje knjiga, a Foster + Partners želi obnoviti javnu knjižnicu u New Yorku stvaranjem atrija na četiri nivoa kako bi omogućio pristup neiskorištenim čitaonicama - pogledajte sve priče o knjižnicama.

Evo opisa projekta arhitekata:

Izgradnja nove multimedijske biblioteke Montauban na čelu je projekta urbane obnove u istočnim dijelovima grada. Formirat će ulaz u grad, stvorit će identitet zapuštenim četvrtima i pružiti amblem gradu Montauban. Također je trebao izmisliti što je knjižnica. Znanje postaje digitalno, pa koja pitanja imaju utjecaja na ovakav program? Montaubanova multimedijska knjižnica daje prostorni kontekst i materijalni prikaz informacija i načina na koji se oni dijele.

Zemljište na kojem će se graditi multimedijska knjižnica je omeđeno i presiječeno geometrijskim linijama koje je ostavila povijest. Put koji presijeca lokalitet nekadašnji je kraljevski put koji je postavio Louis XIV; stari izgled i prema tome dio zgrada susjedne knjižnice upravlja tom geometrijom.

Put koji vodi duž južne strane nalazi se obilaznicom iz 19. stoljeća, dok ceste i zgrade na sjeveru utječu izgradnjom kompleksa Chaumes između 1960-ih i kasnih 1970-ih. Dizajn projekta nagnao nas je da zgradu podijelimo na tri jednaka dijela - građanski forum, veliki prostor za čitanje koji se zove „Imaginarni svjetovi“ koji potiče ljude da istražuju i upoznaju jedni druge, te čitaonice i radne sobe.

Postavljajući tri različita dijela projekta jedan na drugi i okrećući gornji kat tako da dijeli dijagonalu s dvije etaže ispod njega, a zatim ih povezuje trokutalom, uspostavljamo zanimljiv unutarnji prostor koji se bavi potrebama i potrebom projekta račun geometrije stranice.

Prizemlje i prvi kat stoga slijede liniju ceste iz 19. stoljeća. Nadvožnjak je lagano uvijen da odjekuje zavoj u obilaznici. Drugi kat je postavljen okomito na cestu Luja XIV., Osiguravajući da su zgrada i krovni greben usklađeni s geometrijom povijesti. Konačno, triangulacija odgovara geometriji nedavnog urbanog razvoja na sjevernom dijelu lokaliteta.

Posjetitelji će se stoga približiti knjižnici pod sjevernim nadvojem iz područja gdje se odvijaju razvojni radovi. Zgrada ih štiti od buke s obilaznice i od prevladavajućeg jugoistočnog vjetra. Također daje arhitektonski izraz političkoj želji da dođu domaći stanovnici, koji su preživjeli neka teška vremena i čiji se budući razvoj u tijeku. Forum građana u prizemlju služi za prolaznike i za dobrodošlicu posjetiteljima u. Veliki je foaje koji donosi najnovije vijesti, književni kafić, dvorani za 120 sjedećih mjesta i izložbena soba.

Sadrži i uslužni ulaz i administrativne urede. Središnji predsoblje ima izravnu vizualnu vezu s prvim katom, na kojem su smješteni "Imaginarni svjetovi", mjesto istraživanja i otkrivanja za posjetitelje svih dobnih skupina. Ima razgranata područja za čitanje kako bi se osigurala vizualna i prostorna povezanost s drugim katom, koji se pozicionira kao mezzanin iznad "Imaginarnih svjetova", što mu daje prednost prirodne svjetlosti kad je sunce visoko na nebu.

Veliki stakleni prozori na rubovima dvaju ravnih kutova za čitanje uokviruju istaknuta obilježja okolnog područja, a to su ulaz u grad, gomila stogodišnjih stabala i centar grada Montauban. Početna geometrijska pozicija zgrade osigurava da unutrašnjost knjižnice odjekuje s gradom izvana.

Plan stranice - kliknite za veću sliku

Pozicioniranjem na ovaj način pruža se konstrukcijsku potporu prekrivačima. Dvije glavne čelične nosače trče duž gornjeg kata i nose ih, a nose ih četiri stupa. Dvije od njih su smještene u uglovima donjih razina, dok druga dva drže točke nadvojaka i nalaze se na stranama donjih katova. To znači da unutra nema nosećih zidova, što omogućuje izuzetno fleksibilnu uporabu.

Plan podruma

Zgrada je ogrnuta kožom od pečene gline, što je referenca na Montaubanove tipične ciglane eksterijere. Ova se koža sastoji od šindre, koja djeluje kao zasjenjenje nekih zidova prizemlja. Održavaju urede osoblja hladnim i privatnim. Samo velike staklene ploče čitaonice probijaju neobičnu masu pečenu glinom. Upotreba obojenog betona za vanjska područja uzima u obzir šljunčane kamenje korištene u kolnicima starog grada.

Plan prizemlja - kliknite za veću sliku

Naručitelj: Gradsko vijeće Montauban
Troškovi izgradnje: 7.200.000 € bez svih poreza
Površine: Površina parcele: 4 488 m2, Korisna površina: 2.965 m2, Neto površina: 3.800 m2
Mjesto: 2 rue Jean Carmet - 82000 Montauban
Upravljanje projektima: Colboc Franzen & Associés, arhitekti
Voditelj projekta ›Géraud Pin-Barras
Misija ›base exe partielle + OPC + namještaj
Tehnički savjetnici ›Struktura: Groupe Alto | Tekućine i zelena gradnja - INEX | Financije: Biro Michel Forgue | Ceste i vanjski radovi: ATPI | Akustika: JP Lamoureux | Uređenje okoliša: D Plaćanje | Rasvjeta: SB.RB | OPC: INAFA

Image Plan prvog kata

Izvođači: LAGARRIGUE BTP et INSE: teraciranje / temelje / građevinski radovi
RENAUDAT: konstrukcijski čelični radovi SO.PRI.BAT: krovni čelični rezervoari + hidroizolacija TROISEL SA: obloga od keramičke ploče + prekrivanje krovova
LUMIERE ET FORCE: struja visokog i niskog napona
REALCO: vanjska oprema i glatka aluminijska fasada
GRADNJA SAINT-ELOI: metalna izrada
MISPOUILLE: vodovod / toalet GTVS: grijanje / ventilacija / klimatizacija
OTIS: dizalo
LAGARRIGUE: pregrade / dupliranje / lažni stropovi
BATTUT: unutarnja drvena armatura
MERZ FABIEN: pločice / zemljani predmeti
LE SOL FRANCAIS: mekani podovi
VEDEILHE: lakiranje / oblaganje zidova
MALET: ceste + vanjski radovi
CAUSSAT: uređenje okoliša

Plan drugog kata

Raspored:
Natjecanje: 2005
Građevinska dozvola: ožujak 2009
Početak građevinskih radova: lipanj 2010
Datum završetka: veljača 2013

Presjek - kliknite za veću sliku