Anonim

Rogers Stirk Harbor + Partners dovršava novo krilo za zaštitu i galeriju u British Museumu

Londonska tvrtka Rogers Stirk Harbor + Partners postavila je završne detalje u Svjetski centar za zaštitu i izložbe - novo krilo vrijedno 135 milijuna funti u Britanskom muzeju u Londonu (+ prezentacija).

Kao jedan od najvećih projekata preuređenja u 260-godišnjoj povijesti Britanskog muzeja, novi objekt galerije i arhiva nalazi se u sjeverozapadnom kutku Bloomsbury četverokuta.

Rogers Stirk Harbor + Partners zamislio je devet etažu kao skup paviljona, uključujući jedan podzemni. Izgrađene su pomoću čeličnih okvira, Portland Stonea i stakla kako bi se uklopile u arhitekturu postojećih zgrada 19. i 20. stoljeća.

Prva faza izgradnje bila je izložbena galerija Sainsbury - veliki izložbeni prostor bez stupaca koji je za javnost otvoren u ožujku izložbom Vikings: Life and Legend.

Smještena u prizemlju, galeriji se pristupa preko sjeverne strane Velikog suda koji je dizajnirao Norman Foster. Ima velika vrata koja omogućuju pomicanje velikih eksponata u prostor i izvan njega, kao i prozore od poda do stropa koji se mogu pregledavati kako bi se zaštitili predmeti osjetljivi na svjetlost.

Nedavno završeni gornji nivoi posvećeni su očuvanju muzejske zbirke, od drvenih kanua i totemskih stupova do zbirki novčića i arheoloških fragmenata.

Laboratoriji i uredi okružuju atrij dvostruke visine koji se koristi za ispitivanje velikih predmeta, dok gornji kat sadrži vrhunsko osvijetljene garsonjere za rad s manjim metalnim, staklenim i keramičkim predmetima.

Zgrada također uključuje sabirni objekt, smješten preko tri podzemna kata. Služi kao sastajalište za odlaganje i posudbu za više od 200 000 predmeta, ovo ima 16-metarski lift za kamione koji omogućuje siguran prijevoz predmeta i iz zgrade.

Stariji partner Graham Stirk rekao je da je proširenje dizajnirano s obzirom na fleksibilnost, kako bi se prostor mogao vremenom prilagoditi promjenjivim potrebama muzeja.

"Potreba svestranosti, kao i osjetljivost na povijesni kontekst, poduprli su naše razmišljanje tijekom procesa dizajniranja Svjetskog konzervatorsko-izložbenog centra", rekao je Stirk.

Prostori su organizirani tako da svaki objekt opslužuje cirkulacijsko jezgro i niz susjednih ureda i pomoćnih prostorija.

Masovnost građevina pomaže stvoriti lak vizualni prijelaz između klasičnih pročelja postojećeg muzeja i domaćeg mjerila susjednih Bloomsburyjevih svojstava.