Arhitektura

Tri preklapajuća bloka čine kuću Sunomata Keitara Mutoa

Tri preklapajuća bloka čine kuću Sunomata Keitara Mutoa
Anonim

Tri preklapajuća bloka čine kuću Sunomata Keitara Mutoa

Tri sveska koja čine ovu kuću u Japanu Keitaro Muto Architects strmoglavljuju prema dolje poput ogromnog niza stepenica (+ prezentacija).

Japanski studio Keitaro Muto Architects dizajnirao je kuću Sunomata za veliku obitelj koja živi u malom gradu Ogaki, koji je prvobitno zatražio par zasebnih stanova za smještaj različitih generacija.

Arhitekti su umjesto toga odlučili stvoriti jedinstvenu nekretninu s vidljivo zasebnim slojevima, stvorivši neke prostore koje mogu dijeliti svi članovi obitelji i zajednički dvorišni vrt koji je okrenut prema jugu.

Koračni slojevi pomažu pri posredovanju između ljestvica okolnih dvospratnih rezidencija i susjednih polja riže.

"Zgrada se spušta prema rižinim poljima prema zapadu i to je odigralo važnu ulogu u organizaciji unutarnjih prostora", objasnili su arhitekti.

Zgrada zauzima oko dvije trećine parcele, što je isto mjesto kao i prethodni dom obitelji, i može se raščlaniti u tri sloja soba. Jedan od njih je jednokatni, dok drugi ima zaklonjeni balkon na krovu, a treći se proteže do drugog kata.

Sva trojica pružaju pogled prema vrtu, gdje je niz velikih stijena ostavljen na istim položajima kao i kad je bila prethodna zgrada. Prate ih sitnije kamenje koje stvara neformalne prostore za sjedenje.

"Svaki unutarnji prostor ima različit odnos prema japanskom vrtu, bez obzira je li ovo vizualni ili fizički", rekao je tim.

Osigurano parkiralište uokviruje ulaz u zgradu. Rampa ide preko jednog ruba kako bi stvorila rutu do ulaznih vrata koja su dostupna za korisnike invalidskih kolica, a koja su bila dio kratkog informiranja klijenata.

U oba kraja zgrade nalaze se spavaće sobe i dnevne sobe za dva različita dijela obitelji. Područje starije generacije sve je na jednoj razini, ali po potrebi se može otvoriti u jedan prostor.

Dvoetažni kraj pripada mlađim stanovnicima, a sadrži tri spavaće sobe na katu. Stubište koje povezuje dva kata proteže se uz rub kuhinje i koristi radnu površinu kao dio svoje rute.

Zajednički središnji prostori uključuju radnu sobu, velikodušni ormar i sunčanu sobu s stropom dvostruke visine. Tu je i tradicionalna soba u japanskom stilu smještena u jednom kutu.

Tim je odredio drvenu konstrukciju za gradnju. Zidovi su i iznutra i izvana bijeli, popraćeni kombinacijom tekstura poda koje variraju u različitim tonovima drva, pločica i betona.

Keitaro Muto osnovao je svoj studio 2009. godine. Od tada dovršeni projekti uključuju kuću s crnom klinastom fasadom i rezidenciju koja konzolira preko dijela vrta.

Image Plan prizemlja - kliknite za veću sliku Image Plan prvog kata - kliknite za veću sliku Image Odjeljak - kliknite za veću sliku