Arhitektura

Šarene vage ispred Asselova studija Yardhouse za londonske umjetnike

Šarene vage ispred Asselova studija Yardhouse za londonske umjetnike
Anonim

Šarene šljokice ispred Okupljališta Yardhouse-a Studio Assem za kreativce u istočnom Londonu

Ručno rađene betonske pločice daju ljuskavu fasadu ovoj zajedničkoj zgradu na radnom mjestu koju je dizajnirao Assemble za umjetnike i dizajnere u istočnom Londonu.

Fotografija Davida Grandorgea

Londonski arhitektonski kolektiv Assemble - čiji prošli projekti uključuju privremeni bioskop ispod autoceste - Yardhouse je izgradio na mjestu u Sugarhouse Yardu, kao prototip pristupačnih novoizgrađenih studija.

Arhitekti su projekt vidjeli kao priliku da pokažu kako se parcele sa kratkoročnim slobodnim radnim mjestima mogu koristiti za osiguravanje privremenih radnih mjesta koja se na kraju stanaranja mogu lako premjestiti i ponovno sastaviti na drugom mjestu.

"Yardhouse pokazuje da je moguće isplativo izgraditi novi kreativni radni prostor, pružajući atraktivno i fleksibilno radno okruženje uz vrlo skroman proračun", objasnio je Lewis Jones, jedan od osnivača Asseema.

"Iako su mnoge odluke o otisku, orijentaciji, rasporedu i dekorativnoj oblozi bile specifične za mjesto, temeljna načela koja stoje iza ovih odluka mogu se prenijeti na druga mjesta i kontekst", rekao je.

Dvorište je sagrađeno jednostavnom drvenom konstrukcijom od stupa i greda i osnovnim sustavom oblaganja, ali arhitekti su napravili svoje šarene pločice kako bi fasadi dali jedinstveniji identitet.

"Ideja je bila stvoriti ukrasno, slavljeničko pročelje koje bi aktiviralo javno dvorište ispred zgrade", rekao je Jones za Dezeen, objašnjavajući kako je tim istraživao povijest betonske pločice i izradio vlastite uređaje za izradu pločica.

"Boje su nasumične - za svaku su seriju dodane različite količine pigmenta. Odlučio je onaj tko je u to vrijeme pravio pločice. Slično tome, nije bilo pravila i obrazaca koje smo pratili kako ih postavljamo, samo što bi izgledalo dobro nekome tko to radi. u to vrijeme ", rekao je.

Zgrada ima kvadratni plan od 12 do 12 metara, stvarajući tročlani raspored gdje 16 studija iznose rubove, a središte postaje atrij dvostruke visine u kojem stanari mogu međusobno komunicirati.

Studiji se nude bez unutarnjih particija kako bi se omogućilo prilagođavanje svakog prostora za različite namjene, a tvrtke mogu unajmiti do četiri modula u nizu prema svojim potrebama.

"Raspored i izdavanje zgrade odražavaju težnju za stvaranjem društvenog i zajedničkog radnog okruženja, pružajući dragocjen način kreativnim praktičarima da prošire svoj referentni okvir, nauče nove vještine i rade s drugima", rekao je Jones.

Široki središnji hodnik je dovoljno velik da se namještaj i materijali lako prevoze unutra i van, a mogu se koristiti i kao komunalni radni prostor. Kad se zgrada otvorila, Assemble je također koristio prostor za održavanje večere.

Fotografija Davida Grandorgea

"Ovo je zamišljeno kao prilika da se novi stanari upoznaju jedni s drugima i ljudi koji su gradili ateljee, pružajući osnovu za društveni i suradnički duh za koji se nadamo da će zgrada podržati", rekao je Jones.

Fotografija Davida Grandorgea

Visoki stropovi, koji se kreću između 3, 5 i 4, 5 metra, pomažu da se kroz unutrašnjost unese prirodno svjetlo i omogućuju prostor za dodavanje nadzemnih prostora za pohranu.

Ugradnja betonskih pločica

Uz podršku London Legacy Development Corporation, Assemble je isporučio cjelokupnu zgradu u iznosu od 80 000 funti, velikim dijelom koristeći nespecijalističke metode gradnje. Nije bilo potrebe za zapošljavanjem zidara, tesara ili žbuke, a bilo je malo određenih elemenata koji su bili naručeni.

Završne faze izgradnje

"Cjelokupna svrha projekta bila je razviti način stvaranja velikog kreativnog radnog prostora izuzetno jeftino, tako da su snalažljivi i smanjili troškove glavni dio svih odluka koje smo donijeli, od dizajna, izgradnje, pa sve do načina na koji mjesta bi bilo dopušteno ", dodao je Jones.