Anonim

Balkoni sjede unutar kutnih otvora u stambenom bloku Atelier Zafari u Berlinu

Kombinacija praznina i raspoređenih volumena stvaraju privatne terase i balkone za imanja koja čine ovaj stambeni razvoj u Berlinu od lokalnog studija Atelier Zafari (+ prezentacija).

Smješten u središnjem Berlinu, u blizini srednjovjekovnih gradskih zidina, kompleks gradskih kuća i stanova razvio je Atelier Zafari za neugodnu parcelu okruženu sa šest i sedam kata.

Klijent je zamolio arhitekta Sohraba Zafarija da dizajnira dizajn koji optimizira raspoloživi prostor kako bi se prilagodio niz svojstava s različitim prostornim karakteristikama i odgovarajućim stupnjem privatnosti.

Gusto nabijene ulice i dvorišta obližnjeg srednjovjekovnog grada utjecali su na zbrkani raspored složenih kutija koje sadrže različita prebivališta.

Šesterokatna građevina na prednjem dijelu mjesta sadrži pet stanova, uključujući dva mezoneta. Dvije odvojene gradske kuće od pet i tri kata smještene su uz viši toranj.

Rasporedne fasade gradskih kuća na stražnjem dijelu zgrade stvaraju balkone i terase koje se pružaju prema van kako bi što bolje iskoristile sunčevu svjetlost ili su zašivene tako da pružaju zasjenjene i osamljene vanjske prostore.

"Interakcija introverzije i ekstroverzije, gledanje i gledanje van, unutarnji i vanjski prostori, igra svjetla i sjene, stvaraju vlastiti složeni kozmos", rekao je Zafari.

Ravnomjerna bijela žbuka nanesena je na sve vanjske i unutarnje zidove kako bi im se postigao homogen izgled koji pojačava utjecaj svjetla i sjene na njihove kutne površine.

Otvori isklesani iz zidova oko gornjih katova gradskih okvira pružaju pogled na grad i omogućuju dnevnoj svjetlosti da dostigne značajke poput malog nepokrivenog bazena, zadržavajući potrebnu privatnost.

"Konstrukcija ostavlja međuprostorni prostor i mjesta koja nude povlačenje i opuštanje pretjerano poticajnom životu velikog grada, kao i sklonište ili sobu za sastanke, ako želite", dodao je Zafari.

Otvor sa cik-cak-om koji se proteže uz bočnu stranu apartmanskog bloka okrenut prema ulici sadrži niz stupnjevanih balkona, dok se na gornjim etažama vraća korak prema otvorenoj terasi.