Anonim

Frei + Saarinen dodaje cik-cak krov proširenju centra za zajednice u Švicarskoj

Široki krov koji se proteže preko ovog proširenja dodan je izvornom zabatnom kraju zajednice u švicarskoj općini Oberglatt od strane ciriškog studija Frei + Saarinen (+ prezentacija).

Krov pokriva proširenje koje je dizajnirao Frei + Saarinen kako bi zamijenio u požaru oštećeno ulazno krilo u veliku teretanu iz 1970-ih koja je pretvorena u višenamjenski događajni prostor za stanovnike Oberglatta.

Proširenje pruža novi glavni ulaz i društvene sadržaje na prednjem dijelu postojeće zgrade, koja se danas naziva Chliriethalle i koristi se za sportske događaje, koncerte, izložbe i proslave.

Frei + Saarinen pobijedio je na natjecanju za nadgledanje nadogradnje objekta svojim prijedlogom za pretežno stakleni prostor zaklonjen ispod krova koji strši s ruba postojećeg dijela krova.

"Koncept pobjedničkog prijedloga predložio je rastezanje krovne površine gimnazije preko nove zgrade", navodi se u izjavi arhitekata. "Radeći to, staro i novo objedinjuje krov koji djeluje poput brazde."

"Stare i nove ne bi trebale izgledati kao zasebne zgrade, već kao jedna velika samostojeća građevina u obliku amura", dodali su arhitekti, "kako bi izbjegli da dodatak izgleda kao smiješan dodatak."

Nova linija krova doseže više vrhova, stvarajući različite visine stropa prikladne za aktivnosti koje se odvijaju u različitim prostorima.

Ovaj spušteni strop pomaže stvoriti vizualnu raznolikost duž duljine produžetka jer s jednog predvorja na jednom kraju prelazi na rampu koja se povezuje s gornjom razinom na drugom.

Na vrhu rampe nalazi se prizemlje koje gleda kroz kutni prozor prema okolnim stablima, spajajući se s dvoranom za sastanke i predvorjem s pogledom na glavnu dvoranu.

Zastakljene trofejne ormariće i vitrine ugrađeni su u zid s jedne strane rampe i nastavljaju se iza ugla do slijetanja.

Prostor glavnog predvorja zauzima otprilike polovicu prizemlja, ali može se odvojiti u dvije prostorije s zasebnim krovovima nagiba pomoću pomičnog zida.

Ostatak prostora u prizemlju posvećen je uslugama, uključujući prostor za dostavu, radionicu, klupsku kuću, garderobu, toalete i prostor za kuhanje i posluživanje hrane.

Kao glavni dio zgrade koji je okrenut javnosti, proširenje je zamišljeno kao oznaka za zajednicu, pa je zato njegov dio cik-cak izabran u sjajnim srebrnim pločama.

Završni profil krovne linije varira u debljini, dizajniran tako da podsjeća na "ljepotu i napetost" kaligrafije.