Anonim

Bolnica za ruralnu kinesku zajednicu ima rampu koja se spušta do krova

Hong Kongski studio Rural Urban Framework dovršio je bolnicu od sive opeke u kineskom selu Angdong koja bi trebala postaviti mjerilo za zdravstvene ustanove u ruralnim područjima (+ prezentacija).

Arhitekte John Lin i Joshua Bolchover iz Rural Urban Urban Framework-a naručila je neprofitna organizacija Institut za integrirani ruralni razvoj da razviju planove za seosku bolnicu Andong, koja je prva u Kini dobrotvorna bolnica.

Ustanova zamjenjuje postojeću bolnicu u provinciji Hunan. Zamišljen je da se riješi nedostatka osnovnih pogodnosti koje je pružio njegov prethodnik i da pruži predložak drugim seoskim bolnicama u Kini.

Ključna za dizajn bila je želja arhitekata da stvore otvoreniji i pristupačniji osjećaj nego što je to tipično za većinu institucionalnih zgrada u Kini.

To je postignuto stvaranjem kutnih praznina na fasadama koje omogućuju pogled na središnje dvorište koje je vidljivo s susjedne ceste i otvoreno za javnost.

"Naš zadatak bio je razviti model zdravstvene seoske zgrade koja bi mogla podržati mnoge napredne reforme u upravljanju i pružanju njege u ruralnim područjima", rekli su arhitekti.

"Pored toga, s obzirom da je većina ustanova u Kini, poput škola i bolnica, ukinuta i vođena kao sadržani programi, bili smo zainteresirani za ponovno uvođenje bolnice u javno prihvatljiv objekat."

Jedno od glavnih problema s postojećom bolnicom bio je nedostatak žičara za prijevoz pacijenata do gornjih katova, što je značilo da ih je rodbina morala prevoziti do nekoliko stepenica.

Arhitekti su se pozabavili tim problemom tako što su izgradili plitku rampu koja se penje iz prizemlja gdje se nalaze recepcija, ljekarna, ambulanta i soba za injekcije, da bi stigli do odjeljenja na gornjim katovima.

Nova bolnica izgrađena je uz postojeću zgradu, koja se nastavila koristiti tijekom cijelog postupka. Na kraju je uklonjena i zamijenjena rampom i dvorištem.

Široki odjeljci na stubama oko dvorišta mogu se koristiti za sjedenje i kao vanjski prostor čekanja za dopunu betonskih klupa unutar glavnog prostora za recepciju.

Fasade zgrade obložene su recikliranom sivom opekom koja dodaje sloj teksture između glatkih betonskih podnih ploča.

Rampa se nastavlja na krov zgrade, gdje dva niza stepenica dovode do platforme za gledanje koji zauzima jedan ugao prostora.

Unutarnje površine obložene kosim prolazima sadrže blokove izrađene po mjeri s okruglim otvorima koji gledaju na dvorište.

Blokovi su proizvedeni korištenjem fleksibilnog lateksnog kalupa koji omogućuje umetanje ili istiskivanje s različitih površina na otvorima različitih dubina i kutova.

"Rezultirajuće dvorište pokazuje meku i glatko promjenjivu kvalitetu, bacajući promjenjive sjene tijekom dana", rekli su arhitekti.