Arhitektura

Twin Peaks House by Apparat-C ima krovni profil koji ima cik-cak

Twin Peaks House by Apparat-C ima krovni profil koji ima cik-cak
Anonim

Twin Peaks House by Apparat-C ima krovni profil koji ima cik-cak

Široki krov ove obiteljske rezidencije u Južnoj Koreji potaknuo je arhitektonski studio Apparat-C da ga imenuje Twin Peaks House (+ prezentacija).

Smještena u rijetko naseljenom području Wanju, kuća površine 177 kvadrata prva je dovršena zgrada Apparat-C, ateljea koji su osnovali arhitekti Seewoong Lee, Yeonyung Choi i Pedro Ferreira.

Neograničeno mjesto dovelo je tim do dizajniranja jednokatne rezidencije s visokim stropovima, podijeljenim razinama i širokim središnjim hodnikom, nudeći puno prostora za različite aktivnosti.

"Ta se odluka temeljila na maksimiziranju površine prizemlja kako bi se djeci osiguralo dovoljno prostora za slobodno igranje i za razmatranje načina na koji se zgrada stapa s kontekstom", rekao je Lee.

Glavni program kuće sadržan je u jednom svesku. Plan je pravokutnog oblika, stvarajući izravan raspored prostorija, ali u profilu se ta struktura sastoji od jednog i pol zabatka.

Drugi zabat dovršen je malim ulaznim trijemom koji se izlazi na jug. Tu je i sklonište za parkiranje automobila koje stvara treći zabat, upotpunjavajući cik-cak koji odjekuje s planinskom pozadinom.

Unutra su stambeni i blagovaonici kuće sjedinjeni sprijeda. Prvo je blagovaonica s dva kuhinjska pulta.

Uz uredno stubište predviđen je životni prostor. Tu je i podignuta soba koja se po potrebi može pregraditi radi kreiranja spavaće sobe.

Široki hodnik koji vodi do glavne spavaće sobe i dječjih soba udružuje se kao zajednički radni prostor i igralište.

"Hodnik nakon zajedničkog prostora koji vodi do spavaće sobe dovoljno je širok za smještaj djece za učenje i čitanje, a također je vizualno povezan s kuhinjom radi nadzora roditelja", objasnio je Lee.

Kako stropovi prate nagib krova do visine od 5, 6 metara, arhitekti su također mogli stvoriti dva potkrovlja, od kojih se jedan može pristupiti stubama dnevnog boravka.

"Potkrovlja za djecu često se percipiraju kao mračan i zastrašujući prostor. Potkrovni prostor na vrhu obiteljskog kazališta prirodno je osvijetljen kako bi bio prilagođen djeci", dodala je Lee.