Anonim

Half & Half House u Tokiju ima zakrivljeni zid kako bi pješaci mogli smanjiti ugao

Japanski studio Naf Architect & Design zaokružio je jedan kut ovog doma u Tokiju kako bi proširio nogostup, a zatim zidove obložio sjajnim pločicama u ponoćno plavim bojama kako bi ponudio odraz gradskog pejzaža (+ prezentacija).

Akio Nakasa iz Naf Architect & Design - koji je nedavno dovršio i par kuća koje stoje zajedno u obliku luka - planirao je dvospratnu kuću za nekoć praznu kutnu parcelu u stambenom kvartu Setagaya, odjelu u Tokiju.

Za smještaj pješaka koji su navikli sjeći kut zapuštenog mjesta na njihovoj ruti, ulica Nakasa dizajnirala je kuću sa zakrivljenim profilom.

"Kad je kutni teren prazan, prolaznici bi ušli u ždrijeb da bi presjekli ugao", rekao je Nakasa. "Trag rezanja ugla partije čini se prikladnim za postavljanje linije spajanja dviju različitih kuća."

Half & Half House dobio je ime po djelomično ravnoj i djelomično svodnoj krovnoj liniji, koja pruža malu terasu i potkrovlje.

"Ova se kuća sastoji od kombiniranja dva različita tipa kuća", rekao je arhitekt, koji je smislio koncept za rješavanje dva suprotna aspekta mjesta.

"Utisak koji steknete od okoline razlikuje se po mjestu na kojem stojite u lotu. Vanjski kut koji graniči s južnim i istočnim ulicama sunčan je i otvoren, ali osjeća se malo nelagodno jer je previše izložen."

"Unutarnji kut, s druge strane, povlači se u prostor između susjeda na sjeveru i istoku koji stoje blizu", rekao je. "Osjeća se sigurno dok se krije iza približavanja kuća, ali istovremeno mračno i opresivno."

Konstrukcija je građena od drveta, ali je obložena sjajnim keramičkim pločicama. Sadrži dva dugačka prozora - jedan u prizemlju i drugi na prvom - koji se savijaju oko popločanog kuta.

Ove zakrivljene trake ostakljenja postavljene su na visokoj razini kako bi blokirali poglede unutrašnjosti od prolaznika.

Nasuprot mračnoj, sjajnoj vanjštini, unutarnji prostor krase blijedi drveni stropovi i podovi te matirani bijeli zidovi.