Anonim
Kutna morska kula Gruffa i MSA sadrži platformu za gledanje koja se kreće pod nogama

Kada posjetitelji uđu u ovaj razgledni toranj na obali Lincolnshirea u Engleskoj, unutarnja komora se naginje naprijed tako da obližnja plaža postaje vidljiva kroz par poravnanih horizontalnih proreza (+ prezentacija).

Toranj su razvili londonski arhitektonski studiji Gruff i MSA kao odgovor na natjecanje koje su organizirali vijeće okruga Lincolnshire i lokalna umjetnička inicijativa artsNK, koji je pozvao umjetnike i dizajnere da predlože niz intervencija usmjerenih na promicanje angažmana s obalnim krajolikom tog područja.

Arhitekti su dizajnirali strukturu koja potiče posjetitelje da uđu u njezin unutarnji pod i nagnu se prema moru, što zauzvrat uzrokuje da se protuteža struktura blago pomiče prema naprijed.

Ovaj pokret izaziva niz reakcija koje uzrokuju otkrivanje znamenitosti i zvukova okolnog krajolika, ali i pojačava senzorski učinak morskog povjetarca.

"Naš projekt, nadahnut sjećanjima iz djetinjstva naginjući se vjetru na plaži, istražuje prirodu ekstremnog okruženja mjesta: mjesto na kojem se sučelje zemlje, mora i zraka kreće u morskom krajoliku koji se mijenja i stalno mijenja", rekao je arhitekti.

Toranj se uzdiže nad obalom stvorenom od trave, koja se pruža duž vrha plaže. Kutni plavo obojeni oblik stvara okomitu okomitu liniju na inače ravnoj obali.

Pocinčano čelično stubište penje se od dine do ulaza u stražnjem dijelu tornja. Koračenje na pod žute unutarnje klupčice uzrokuje da se polako naginje prema dolje, što pokreće tri radnje koje "nastoje naglasiti i pojačati osjećaj izloženosti vjetru i okolišu".

Na prilazu ulazu u toranj ne vidi se more, već samo mala količina svjetlosti koja prodire kroz njegov vodoravni utor. Kako se žuto područje promatranja naginje naprijed, ovaj otvor se poravnava s identičnim otvorom u vanjskom volumenu kako bi se pružio panoramski pogled na pijesak koji se proteže prema moru i obalnoj vjetroelektrani u daljini.

Nagnuti se prema naprijed kako bi promatrao pogled također uzrokuje metalne rešetke na krovu podmetača i zakoračio se sprijeda kako bi se poravnali s otvorima u dnu i vrhu kule, pa naleti vjetra jure kroz unutrašnjost.

Ideja je da posjetitelj doživi osjećaj zraka koji puše nad njihovim tijelom i čuje kako se njegov zvuk pojačava dok prolazi kroz suženu unutrašnjost građevine.

Pomicanje platforme uzrokuje i udar čekića pričvršćenog na mehanizam remenice da pogodi unutrašnjost metalne konstrukcije, stvarajući rezonantnu notu koja želi prizvati zvuk plutajućih plutača u oceanu.

Kada posjetitelj izađe iz područja gledanja, protuteža uzrokuje da se platforma vrati u prvobitni položaj.