Anonim

Leers Weinzapfel umotava vodeno hlađenje u zaslon bakrene boje

Bostonski Leers Weinzapfel Associates završio je objekt za hlađenje vodom na Državnom sveučilištu Ohio koji je obložen aluminijskim zaslonom u boji bakra (+ prezentacija).

Obuhvaćajući površinu od 30 000 četvornih metara (2800 četvornih metara), Istočno regionalno postrojenje za rashlađenu vodu nalazi se na istaknutom mjestu između povijesnog kampusa Državnog sveučilišta Ohio (OSU) i grada Columbusa, Ohio. Zgrada ne samo da pruža kritične usluge, već služi i kao estetski ugodan ulaz u kampus, kažu iz tvrtke.

"Vjerujemo da performanse i ljepota mogu postojati u infrastrukturi kampusa", izjavila je direktorica Jane Janein Weinzapfel u izjavi.

"Zgrada koja služi utilitarnim funkcijama ne može samo udovoljiti strogim funkcionalnim zahtjevima, već može, umjetničkim, a opet sinergijskim dizajnom, pridonijeti arhitektonskom kontekstu svog okruženja", dodala je. "OSU-ov Istočni regionalni plan za rashlađenu vodu najnoviji je primjer tog pristupa naše tvrtke."

U postrojenju OSU nalazi se centralizirani sustav koji pruža rashlađenu vodu brojnim zgradama u kampusu za upotrebu u njihovim klimatizacijskim sustavima. Nakon što se voda potroši, vraća se u biljku da se ponovno ohladi i preraspodijeli.

Zgrada se sastoji od dva preklapajuća volumena. Okvirivi gornji volumen, koji je otvoren prema nebu i sadrži rashladne tornjeve, obložen je zaslonom izrađenim od bakra od aluminija.

Veo ima dvije gustoće perforacije, zajedno s uskim otvorenim utorima, koji zajedno udovoljavaju zahtjevima za ventilaciju rashladne opreme.

"Njegovo perforirano, bakreno aluminijsko kućište služi kao novo tumačenje cigle koja se prolijeko koristi na ovom i mnogim američkim fakultetskim kampusima, dodajući estetsku raznolikost izgrađenom okruženju", kažu iz tvrtke.

"Rezultat je elegantan pristup koji se dobro uklapa u urbano mjesto zgrade i okolni kontekst starijih zidanih opeka."

Donji, dvoetažni volumen je pravokutnog oblika i prekriven staklom. "Prekriven i dvoličan izvana, pruža poluprozirni pogled iz unutrašnjosti", kaže tvrtka.

Dovršen u lipnju, u objektu se nalazi gusto nabijeni raspored opreme, s čak šest hladnjaka i rashladnih tornjeva. Da bi smanjila masu zgrade, tvrtka je postavila crpnu opremu u podrum.

Biljka svijetli noću, što pomaže osvjetljavanju okolnih pješačkih zona i "nastavlja dijalog između građevinskih oblika i njihovih kontrastnih materijala", navela je tvrtka.

"Svijetli kristalni donji volumen osvijetljen je iznutra, dok je svjetlucavi metalni volumen gore osvijetljen haloom proširivih svjetala na gornjem rubu", dodao je.