Anonim

UNStudio koji su stanovnici Den Boscha odabrali za dizajn novog gradskog kazališta

UNStudio je odabran za dizajn novog kazališta za Den Bosch, Nizozemska, nakon što je pobijedio u javnom glasanju na cijelom gradu (+ prezentacija).

Građani su dobili posljednju riječ oko dizajna odabranog da zamijeni postojeće gradsko kazalište Aan de Parade. Prijedlog američkog UNStudio-a osvojio je 57 posto glasova, pobijedivši drugi dizajn u roterdamskom studiju Ector Hoogstad Architects, a sada će napredovati prema aplikaciji za planiranje.

Učešće javnosti putem internetskog glasanja ili crowdfundinga postaje sve češći za velike projekte. Prošli tjedan radovi dovršeni na pješačkom mostu dugom 400 metara u Rotterdamu opisani su kao "prvi javni projekt javne infrastrukture na svijetu", dok je dizajner Karim Rashid stupio na Facebook početkom ove godine kako bi potaknuo stanovnike New Yorka da glasaju za pročelje pročelja zgradu koju projektira za grad.

Zamišljeno da referencira geološke formacije, kazalište je zamišljeno kao četiri odvojena, ali povezana sveza, s pročeljima od prirodnog kamena.

Veliki prozori će usmjeriti praznine između četiri sveska, uokvirujući pogled na obližnju katedralu svetog Ivana i trg Parade. Zgrada će se također otvoriti okolini tijekom velikih javnih događanja, uključujući gradski godišnji karneval.

"Ideje oko senzacije i kulturnog izraza čine konceptualnu osnovu dizajna", objasnio je Ben van Berkel, osnivač i glavni arhitekt UNStudio-a.

"Masiranje zgrade istovremeno je jedno i višestruko", nastavio je. "Pomicanje pomaka volumena sugerira razdvajanje i fragmentaciju, dok trenuci sjecišta spajaju volumene i rezultiraju autonomnim, jedinstvenim objektom unutar urbane građe."

Postojeće kazalište sagrađeno je 1970-ih, ali mnogi lokalni stanovnici smatraju ga dioptrijem. Dva glavna cilja novog Kazališta na paradi su poboljšati iskustvo posjetitelja i stvoriti zgradu koja će se uklapati u njegovu postavku.

Da bi se to postiglo, UNStudioov se dizajn fokusira na javnom foajeu koji sjedi na istoj razini kao i javni trg. Ovo predsoblje bit će prostor visok 19 metara bez stupaca koji se proteže kroz četiri razine.

"Različite razine okomitog predsoblja mogu se istovremeno koristiti za razne komercijalne funkcije", rekao je van Berkel. "To omogućava fleksibilno programiranje javnih i privatnih događaja, predstava i konferencija. Takvi dodatni programi dodaju živahnost i svestranost kazališnoj zgradi i proširuju njezinu javnu funkciju."

U zgradi će biti smještene dvije dvorane. Najveća, s 950 sjedala, bit će smještena u zapremini koja je blago potonuta u podzemlju kako bi se smanjio njezin vizualni utjecaj. Unutarnji su zidovi prekriveni drvenim lamelama za poboljšanje akustike.

Fotografija modela Marca Bolsiusa

Manji auditorij, nazvan Paradezaal, smjestit će 420 ljudi. Sadržat će i fleksibilno kazalište i sjedala koja se uvlače kako bi se omogućile različite vrste performansi - neke emisije mogu zauzeti cijeli prostor i uopće ne nude mjesta za sjedenje.

Povezane priče: pogledajte više iz UNStudio

Klizni zidovi omogućit će otvaranje kazališnog kafića prema trgu, dok će terasa na trećem katu pružati pogled na gradski vidik. Područja logistike, uključujući utovarnice i svlačionice, bit će smještena izvan podruma.

Fotografija modela Marca Bolsiusa

Dizajne arhitekata UNStudioa i Ector Hoogstad za kazalište na paradi odabralo je vijeće. Van Berkel i Joost Ector pozvani su da, nakon glasovanja, predstave svoje ideje publici lokalnih stanovnika.

Prema UNStudio, ukupno je 2.681 osoba glasovalo na mreži, a općina je provela zasebno istraživanje s 5000 ljudi.

Fotografija modela Marca Bolsiusa