Anonim

Shimpei Oda stvara "unutarnji balkon" u obnovljenom apartmanu Osaka

Arhitekt Shimpei Oda obnovio je studio apartman od 36 kvadrata u Osaki u Japanu, pretvarajući dio balkona u produžetak dnevnog boravka.

Umjesto uobičajenog preuređenja provedenog između najmova, vlasnik Kuće u Nishi-honmachiju uložio je proračun u izmjenu izgleda stana, nadajući se povećanju njegove vrijednosti.

"Za tipičan stan za najam uobičajeno je održavanje poput zamjene pozadina i obnavljanja opreme svaki put kada se novi stanovnik useli", kaže Shimpei Oda u izjavi. "Međutim, ne postoji tradicija obnavljanja samog prostora."

Da bi dodala prostor stanu, Oda je obnovio polovicu postojećeg malog balkona, stvarajući "unutarnji balkon" koji odjekuje oblicima i bojama vanjštine.

Dok ostatak stana ima drvene podne ploče, unutarnji balkon obilježen je promjenom materijala za pod i nadstrešnicom koja djelomično odvaja prostor od ostatka sobe.

"Djeluje kao svestran prostor u kojem stanovnik uzgaja biljke, održava bicikl i suši odjeću", rekao je arhitekt, čiji prethodni projekti uključuju preuređenu kjotsku kuću iz 1920. godine koja sadrži svjetlosne prostore za život i malu galeriju.

Drvene podne ploče koje se koriste u ostatku stana uparene su s drvenom klupom koja se može koristiti kao prostor za sjedenje ili stol.

Blijede drvene ploče tvore vanjski dio kupaonice, a dijelom zatvoreni hodnik također označavaju glavni životni prostor.

"Različite postojeće teksture obojene su bijelom bojom", rekao je Oda. "Ova apstrahirana unutrašnjost daje značaj posjedu stanovnika koji se vremenom mijenjaju. Da bi se olakšala sljedeća obnova, važno je bilo pripremiti i održive sustave sa održivim materijalima."

Neobična karakteristika stana je niz stropnih izolacijskih pločica od porculana - nazvanih gaishi - koji su se u Japanu uobičajeno koristili prije 1960-ih, kada su električne žice bile pokrivene materijalom, a ne plastikom.

Gaishi se nekada postavljao na stropove kako bi se održala udaljenost između zidova i ožičenja. Stanu je nedostajala nadzemna šupljina koja bi sakrila ožičenje, pa je Oda dodao tradicionalni način gaji.