Anonim

Kuća u Seulu by OBBA sadrži stubište na uvlačenje i potkrovlje za mačke

Seulski studio OBBA dovršio je kuću za par mladenki, s podom koji se izdvaja kao klupa, uvlačenje stubišta i namjenski potkrovlje za mačku za kućne ljubimce (+ prezentacija).

Rezidencija je zamišljena kao alternativa blokovima stanova i zgradama s više stanara koji obično postaju prvi domovi mladih bračnih parova u glavnom gradu Južne Koreje.

"Standardizirana tipologija i previsoka cijena stanovanja ograničavaju parametre izbora kod odabira kuće za mladi bračni par", objasnio je arhitekt Sojung Lee, jedan od dvojice osnivača OBBA.

"Klijenti su od nas tražili da izgradimo kuću na temelju njihovih temeljnih pitanja o tome kako započeti zajednički život, zadovoljavajući osnovne stvari", nastavio je. "Željeli su skroman, ali bogat život."

Nazvana kuća površine 50 m2, kompaktno imanje je više od 20 četvornih metara manje od prosječne kuće mladenki. Organizirano je na tri glavne etaže, ali među etažama postoje posredni nivoi.

Postoji i nekoliko nekonvencionalnih detalja koje bi bilo teško instalirati u tipičnu stambenu jedinicu - najočitije su namjenski stubište i potkrovlje za mačku klijenta.

Čineći na prvi pogled dugačku i razrađenu policu, stubište mačje širine vijuga se oko suvišnog prostora iznad glavnog ulaza i stuba. Na kraju, velikodušna izbočina omogućuje mački da pregleda dolaze i putovanja svojih vlasnika.

"Mačka jako voli prostor i koristi stubište i tamo se puno igra", Lee je rekla za Dezeen. "Mačka je navikla sjediti i gledati vani i čekati klijente dok se ne vrate s posla i pozdravljaju goste sa stubišta kad uđu."

Kuhinja i dnevni boravak zauzimaju srednji kat, kako bi se osiguralo da oboje dobivaju obilje prirodnog svjetla.

Umjesto da je sobe razdvajao zidovima, OBBA je odabrala dnevni boravak postaviti tri koraka više. Ovaj raspored omogućuje da se kuhinjski pult koristi i kao stol ili stol za ručavanje, ako stanovnici sjede na rubu poda dnevnog boravka.

Iznad kuhinje nalazi se potkrovlje koje klijenti koriste za proučavanje ili gledanje filmova, a kojima se može pristupiti drvenim stubištem koje se pruža od zida pored kuhinje. Kad se zatvori, postaje dio police za knjige s prorezom iza.

Par spavaćih soba i kupaonica nalaze se u prizemlju. Također postoje balkoni i terase na sve tri razine.

"Problem je bio stvoriti malu, ali obilnu prostornost unutar skromnog iznosa građevinskog proračuna", rekao je Lee. "Kuća je mala, ali svaki se kut i ugao prostora učinkovito koriste."

Kuća se nalazi u Gaemimaeulu - što u prijevodu znači "selo mravinjaka" i sadrži miks građevine raspoređene po strmim padinama.

"Zidovi ovog starog gradića ukrašeni su slikama u pokušaju ukrašavanja područja, a to odiše tajanstvenom atmosferom", rekao je Lee.

U skladu s ovom građevinom, vanjski izgled kuće podsjeća na dvije građevine spojene zajedno. Prvi je niskopokrižni pravokutni blok s bijelim zidovima, a drugi je mala crna kuća s dvostrukim krovom.

Kroz web mjesto postoji promjena u visini od četiri metra, a kuća sjedi na pola puta između njih. Iz tog razloga je glavni ulaz smješten između donjeg i srednjeg kata.