Anonim

U Londonu se otvara umjetnička galerija Gagosian Grosvenor Hill iz Caruso St John

Britanski studio Caruso St John stvorio je treću i najveću galeriju u Londonu Gagosian-a s podom od tamnog hrasta i staklenim stropom, koji je otvoren ovotjednim sajmom umjetnosti Frize (+ prezentacija).

Fotografija Hélène Binet

Nova galerija - sedmi prostor koji je Caruso St John dizajnirao za svjetsku trgovinu umjetninama - nalazi se na brdu Grosvenor u Mayfairu, na onome što je prije bio kompletan gradski blok okupiran brutalističkim razvojem 1960-ih.

Razvoj se sastojao od stambene kule i dvospratne poslovne zgrade s parkingom ispod. Unatoč tome što izgleda poput nove samostojeće zgrade, galerija od 180 četvornih metara izgrađena je pomoću kostura uredske zgrade.

Fotografija Hélène Binet

"Projekt je srušio strukturu uredske zgrade na stupovima perimetra i neke od originalnih krovnih greda, uzeo je pod, ojačao strukturu kako bi napravio ovaj prostor", arhitekt Peter St John rekao je Dezeenu. "Dakle, u biti je istog oblika kao i zgrada koja je nekad bila ovdje, izvana i iznutra, potpuno drugačija."

Unutrašnjost Caruso St John sadrži dva galerijska prostora dvostruke visine i dva manja spojna područja, s velikim otvorima između. Galerija je dizajnirana tako da Gagosianu pruži fleksibilnost za prikazivanje različitih djela.

Fotografija Hélène Binet

"Trebala nam je veća fleksibilnost da napravimo puno različitih izložbi, " izjavio je za Dezeen direktor galerije Gary Waterston. "Pokušali smo stvoriti drugačiji prostor, to nije bio samo betonski pod sa izloženim gredama i fluorescentnom rasvjetom, već nešto mnogo više od ove četvrti."

Caruso St John odabrao je tamni hrastov blok od krajnjeg zrna za pod galerije. Korišteni blokovi su jako veliki, tako da su rastući prstenovi od drva rašireniji i izraženiji.

Iako ostavlja dojam dnevne svjetlosti, stakleni strop u galerijskim prostorima sadrži umjetnu slabu svjetlost, koja ravnomjerno osvjetljava prostor koristeći relativno malo energije i bez stvaranja topline.

Fotografija Hélène Binet

"Iza čaše postoji šupljina, dubina čelične konstrukcije u kojoj se nalazi niz jako udaljenih LED svjetiljki, koje su ujedno tople i hladne žarulje", rekao je sveti John. "Možemo mijenjati boju svjetla tako da se podudara sa bojom svjetlosti neba. To se zapravo može odnositi na to ima li oblaka nad zgradom, što je nevjerojatno."

Nekoliko prozora skoro pune visine unose više dnevnog svjetla u prostore bijele galerije, dok crna vrata uokvirena čeličnim okvirom označavaju ulaz.

"Unutar očiglednih ograničenja dizajniranja fleksibilnih prostora, pokušavate izbjeći banalne detalje i nagli doživljaj umjetnosti koji je uobičajen put u komercijalnoj galeriji", rekao je St John za Dezeen. "Nova Mayfair galerija je rafiniranija, ima prekrasan tamni drveni pod i stakleni strop, poput muzeja. Nije poput potkrovlja ili industrijske zgrade."

Prostor stražnjeg dijela kuće smješten je kroz skrivena vrata i uz stepenice. Prostor ima veći prostor od samih galerija i sadrži urede, drvenu knjižnicu, trgovinu umjetnina i prostore za razgledavanje kako bi klijenti mogli pokazati umjetnine.

Vanjski dio zgrade upotpunjena je londonskom praksom TateHindle za imanje Grosvenor - koji su zgradu dali u zakup Gagosianu na 20 godina. Galerija je obložena ručno rađenom svijetlosivom rimskom opekom, koja je duža i ravna od standardnih opeka.

Gagosian Grosevnor Hill dio je kulturnog preporoda područja. Nedavni dodaci uključuju sjedište aukcijske kuće Phillips, galeriju Sadie Colesa i prvu trgovinu modnog dizajnera Husseina Chalayana.

Caruso St John radi na brdu Grosvenor već tri godine. Dovršavanje se podudara s londonskom galerijom koju su dizajnirali za privatnu kolekciju britanskog umjetnika Damien Hirsta, u nizu preuređenih i proširenih kazališnih skladišta u Vauxhallu.

Praksa je oblikovala i druge Gagosian-ove druge galerije u Londonu - Britannia Street i Davies Street - kao i ispostave u Hong Kongu, Rimu i Parizu.