Anonim
RA Projects ubacuju stubište plavog čelika u londonsku kuću za Roksanda Ilinčića

Londonski studio RA Projects rekonfigurirao je i obnovio kuću u vlasništvu modne dizajnerice Roksande Ilinčić dodavši plavo čelično stubište u središtu dizajnirano tako da izgleda poput skulpture u galeriji (+ prezentacija).

Fin House osmislili su RA Projects za Roksandu Ilinčić i njenog supruga Philipa Bueno de Mesquita, poduzetnika dizajna koji su 1990-ih osnovali trenerski brend Akupunktura - iako su se par odlučili prodati, a ne useliti.

Par je kupio trokatnu kuću u središtu Londona neplanirano od programera, ali su željeli nadograditi površine i rekonfigurirati izgled - posebno prizemlje od 195 kvadrata, u kojem je prethodno bila spavaća soba i kupaonica s jedne strane, i središnje stubište zatvoreno u zidani.

Svi unutarnji zidovi uklonjeni su kako bi se stvorio jedan prostor koji protječe, a stubište je bilo zatvoreno plavom čeličnom konstrukcijom sličnom peraji.

"Strategija je bila otvoriti kat i stepenice učiniti središnjim kiparskim elementom", objasnio je arhitekt Rashid Ali.

"Stepenice sjede između kuhinje i blagovaonice s jedne strane i stambenog prostora s druge strane, pružajući podjelu, ali sa stupnjem propusnosti", rekao je Dezeenu. "Bilo je važno moći se kretati oko njih, poput skulptura u galeriji."

Plava je uzeta iz tona tkanine danske marke Kvadrat, a također odražava estetiku Ilinčićevih dizajna, koji su poznati po hrabroj uporabi boja. Ilinčić je čak koristio stubište kao pozadinu za slike koje prikazuju njezinu kolekciju Resort 2016.

"Istražili smo ideju oblaganja nekih zidova tkaninom Kvadrat. Odlučili smo upotrijebiti boju jedne od tih tkanina za stepenice. Prskali smo male uzorke od čelika dok nismo uspjeli najbolje odgovarati", rekao je Ali.

Ali je ranije surađivao s Ilinčićem kad je bio arhitekt u Adjaye Associates, gdje je pomagao u dizajniranju njezinog nekadašnjeg doma, Izgubljene kuće. Adjaye Associates nedavno je dizajnirala i Ilinčićevu prvu londonsku trgovinu, koja je u interijer ugradila geometrijske elemente svojih dizajna.

Na razini podruma dom ima glavnu spavaću sobu i kupaonicu, te zasebnu sobu koja se koristi za odlaganje i spremanje odjeće. Svjetlonik unosi dnevnu svjetlost u spavaću sobu i postaje kao popločani dio dvorišta, a svlačionica prima svjetlost iz četiri staklena pravokutnika postavljena u pod kuhinjskog dijela iznad.

Na gornjoj razini nalaze se još dvije spavaće sobe i još jedna kupaonica. Plavo stubište poput peraje proteže se do prvog kata kako bi ga vizualno povezalo sa prizemljem, a ima i police u prizemlju, u blizini područja proučavanja, kako bi se osigurao prostor za knjige.

Da bi stubište uklopili u postojeći otvor prethodnog stubišta, Ali je morao dizajnirati dizajn u 3D obliku i imati prefabricirane dijelove, koji su zatim postavljeni i zavareni u tijesnom prostoru na licu mjesta.

"Bilo je vrlo teško umetnuti novi dizajn u postojeći otvor i ispuniti građevinske propise", rekao je.

"Bilo je i nevjerojatno teško prskati boju, zbog prostornih ograničenja i činjenice da je nastala iz toliko različitih fragmenata i lica."

Da bi reflektirali svjetlost s terase okrenute prema jugu straga kod kuće i stvorili neutralnu pozadinu kako bi naglasili plavu boju stepenica, arhitekti su koristili Altro Flexiflow podove od smole u cijeloj kući.

Materijal za samoglađivanje ima fleksibilnu i rastezljivu kvalitetu sličnu vinil podu, a može se položiti preko ispucalih podova bez prijeloma koji se pojavljuju na površini.

Na strop prizemlja dodana su tračna svjetla kako bi se naglasila duljina prostora.

Povezane priče: više priča o Roksandi Ilinčić

"Radilo se zapravo o formalnom radu s i priznavanju ravnina koje čine ovaj prostor, te linearnoj kvaliteti ovog prostora", rekao je Ali.