Anonim

Architettura Matassoni koristi dislocirane sveske za formiranje bijele vile u Toskani

Količina bijelog betona strši iz ove kuće u središnjoj Italiji, koja sadrži dvorište ispunjeno bambusom i podzemni bazen (+ prezentacija).

Lokalni studio Architettura Matassoni, koji su postavili arhitekti Alessandro i Leonardo Matassoni, dizajnirao je Villa N za menadžera marke obuće.

Kuća je uređena oko dvorišta i zauzima padinu u blizini Arezza, grada udaljenog 50 milja od Firence. Neravnomjerno mjesto i estetske sklonosti klijenta potaknuli su "stratešku dislokaciju volumena, uporabu suspendiranih masa i pomaknute površine", rekli su arhitekti.

Fragmentirane površine i vitki betonski krakovi daju zgradi složen obris, ali prostorije u njima raspoređene su u tri linearna poda.

"Na ekspresivan jezik ove arhitekture utjecala je preferencija kupca za pravim kutovima i ravnim površinama", objasnili su arhitekti.

"Tijekom gradnje, drugi izbori iste vrste odlučno su gurnuli prema opciji" potpuno bijelo "i ka pojednostavljivanju korištenih materijala", dodali su.

Unutarnje dvorište zasađeno je visokim izdancima bambusa, koji stvaraju sjenu za ostakljene stambene prostore postavljene po njegovom obodu. Dvorište i dijelovi aluminijskog zida od rešetkanog zida pomažu unositi dnevnu svjetlost i svjež zrak u sredinu zgrade.

"Željeli smo upotrijebiti 'low-tech' rješenja kad je to moguće, koja bi mogla osigurati unutarnju kontrolu mikroklime na pasivan način kroz prirodni protok svježeg zraka iz zelenih vanjskih područja", rekao je par.

Dvostruka garaža tvori jedno krilo podruma u obliku slova L, dok u drugom dijelu sjedi dvorište i dvije spavaće sobe. Zbog nagiba mjesta, stambeni prostor sjedi uglavnom u razini tla.

Garaža i spavaće sobe odvojeni su bazenom, što čini ugao plana. Stakleni zidovi otvaraju se iz bazena na potopljeni sunčani zid prema perimetralnom zidu mjesta i prema dvorištu.

Kombinirani dnevni boravak i blagovaonica raspoređeni su na prvom katu, gdje se dvorište urezalo na jednu stranu prostora. Blagovaonica i stubište sadržani su u količinama koje odskaču od uobičajenog plana što zgradu daje nepravilan vanjski izgled.

Tri spavaće sobe smještene daleko od dvorišta na manjem gornjem katu osvijetljene su svjetlosnim prozorima.