Arhitektura

Bill Gates iz Henninga Larsena nadahnuo je Microsoftovo sjedište

Bill Gates iz Henninga Larsena nadahnuo je Microsoftovo sjedište
Anonim

Henning Larsen Architects bazira Microsoftovo sjedište na teoriji radnog mjesta Bill Gatesa

Microsoftovi zaposlenici preselili su se u novo sjedište obloženih metalom u Danskoj, koje je dizajnirao Henning Larsen Architects, ali na temelju rada kojeg je napisao osnivač tehnološke tvrtke Bill Gates (+ prezentacija).

Objekt veličine 18.000 četvornih metara, nazvan Microsoft Domicile, nalazi se u gradu Lyngby, a dizajnirala ga je kopenhaška firma da pod istim krovom smjesti dvije prethodno odvojene jedinice organizacije.

Zgrada se sastoji od dva povezana bloka koja su referenca na ovo jedinstvo i obložena su kutnim metalnim profilima. Dva bloka, odnosno šest i sedam katova, objedinjena je velikim atrijem u kojem se nalaze prostori za sastanke i predvorje - dio Microsoftove vizije o "otvorenom i primamljivom okruženju" za svoje zaposlenike.

"Planiranje zgrade proizlazi iz Microsoftove radne metodologije, zasnovane na kooperativnim procesima, kako je opisano u bijeloj knjizi Billa Gatesa iz 2005. pod nazivom Novi svijet rada", rekla je firma koja je također osmislila Moesgaardov muzej u blizini Aarhusa, pokriven travom.

"Kolokacija organizacija jasno je vidljiva u arhitektonskom dizajnu", dodaje se. "Dizajn zgrade potječe iz Microsoftovog pristupa radu, gdje su ključna suradnja i razmjena znanja."

Redovi bijelih balkona okružuju atrij obložen drvetom, a na vrhu je prekriveno veliko rešetkasto svjetlo. Bijele kutije sa ostakljenim licima prostiru se nad atrijem do kućnih dvorana, dok su manja improvizirana mjesta za sastanke smještena oko balkona.

Izgled je namijenjen stvaranju suradnje i transparentnosti između radnika i klijenata. Stakleni zidovi i veliki prozori između ureda i ulice dodatno dodaju ovoj temi.

"To se prevodi i u nacrtu krajolika i gotovo nevidljivom prijelazu izvana i vani", rekao je tim.

Novo sjedište Microsofta sjedi u središtu većeg razvoja grada Lyngbyja, a s vremenom će mu se pridružiti nove kuće, trgovine, kafići i druge tvrtke.

Na donjim katovima zgrade nalaze se javne površine, uključujući kafić, auditorijum i niz skočnih mjesta za studente na Tehničkom sveučilištu u Danskoj.

Microsoftovo bečko sjedište ima tematske dvorane za sastanke, uključujući lovački dom i ocean, dok je paviljon tvrtke na Olimpijskim igrama zima 2014. u Rusiji crtao blokove u boji koji čine njegov logotip.