Anonim

Valovita bakrena vila Camilla Botticini Architetto uokviruje alpske poglede

Panoramski prozor okružen faširanim drvenim i valovitim bakrenim okvirom dominira pročeljem ove alpske rezidencije Camillo Botticini Architetto (+ prezentacija).

Fotografija Eugenija Ponsa

Smještena na čistini u blizini Passo del Cavallo, visokog alpskog prijevoja u talijanskoj pokrajini Brescia, Alpska vila uokvirena je otvorenom dolinom na jugu i vrhovima Alpa na sjeveru.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Široki prozor gleda prema dolini, dok je dvorište utonulo u padinu do stražnje strane kuće pruža pogled na planine koje se uzdižu na 1.200 metara nadmorske visine.

Fotografija Eugenija Ponsa

Botticini je želio uspostaviti ravnotežu "sklada i napetosti" između zgrade i mjesta, a ovaj polu-potopljeni dizajn pomaže stvoriti iluziju da je struktura ukorijenjena do obronka.

Fotografija Eugenija Ponsa

"Još uvijek smo na mjestu bliskom gradskoj buci, ali istovremeno i daleko, gdje se čini da je miris planinskog bilja i ispaše ovce zaustavio vrijeme", rekao je talijanski arhitekt, čiji se studio temelji lokalno.

Fotografija Eugenija Ponsa

"Kuća izgleda u svom primarnom odnosu s krajolikom, bez drugih umjetnih elemenata, osim suspendiranog stubišta koje siječe kosinu trave."

Listovi bakra od zahrđalog valovitog bakra i obrađeni Accoya drvetom koji prekrivaju zidove pomažu u daljnjoj integraciji zgrade s mjestom.

Fotografija Eugenija Ponsa

"Ventilirani zid bakra moduliran je laganim pipanjem da vibrira svjetlost na površini koja se ne odbija", objasnio je Botticini. "Drvo sjajnog sjaja odražava svjetlost koja je lomljena s juga."

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Letom od teksturiranih metalnih stuba kreće se niz padinu strmim štiklama koje zaobilaze prednji dio kuće. Podnožje stubišta zatvoreno je građevinom poput kapije izrađene od istog oksidiranog bakra i drva kao i kuća.

Fotografija Eugenija Ponsa

Ostakljeni ulaz kuće zaštićen je širokim prozorom i terasom postavljenom na nadvratniku.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Iznutra, nepravilni plan u obliku krivine C nalazi se okolo kako bi zaštitio iroko drveni popločani dio. Plan je podijeljen u tri dijela, prvi sadrži tri spavaće sobe i pripadajuće kupaonice, drugi prostor za dnevni boravak i blagovaonicu, a treći prostor za kuhinju i cirkulaciju.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Visina građevine varira zbog kosog mjesta. Mezzanin u svom najvišem dijelu nalazi se studija iznad dnevnog boravka, dok se kuhinja ispod proreza otvara na popločani dio dvorišta.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

"Stvara integrirano fluidno područje i otvoreno je s vanjske strane, istovremeno zaštićeno, gotovo zatvoreno na istočnoj i zapadnoj strani", rekao je arhitekt.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Stubište i lift spajaju podrumsku garažu s gornjim dnevnim prostorom koji su osvijetljeni prozorom i dugačkim svjetlosnim svjetlom. Umjetna rasvjeta postavila je udubljene utore po obodu svake prostorije.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Unutarnji podovi izrađeni su od smole u pijesku u cijeloj boji, a zidovi su obloženi bijelom obojanom gipsanom pločom.

Fotografirao Niccolò Galeazzi

Geotermalna snaga, prirodna ventilacija i dobro izolirani zidovi pomažu da se potrošnja energije i razine zagađenja svedu na minimum.

Fotografirao Niccolò Galeazzi