Anonim

Cigla i betonski bungalov Wim Heylen spominju tradicionalne seoske vikendice

Cigleni zidovi ove jednokatnice u belgijskom gradu Nazareth prekinuti su nizom prozora od poda do stropa i udubljenim otvorom koji služi za spremanje trupaca (+ prezentacija).

Arhitekt sa sjedištem u Gentu Wim Heylen dizajnirao je CW kuću za veliku parcelu. Mjesto se prostire od izgrađenog prednjeg dijela prema šumovitom predjelu na drugom kraju vrta.

Izravni oblik bungalova i prigušena paleta materijala u kombinaciji s prirodnim okruženjem pomažu u distanciranju zgrade od prigradskog okruženja i podsjećanju na estetiku ruralnog zaleđa.

"Gledano s leđa, bungalov evocira atmosferu kuće za odmor iz prošlih vremena", sugerirao je Heylen u izjavi, "sa svojim nadstrešnicom, dimnjakom i čak mjestom za odlaganje drva za kamin."

Kutni plan kuće prati bočne granice zemljišta i otvara se prema pogledu straga. Također uzima u obzir kretanje sunca, osiguravajući da sunčeva svjetlost dopire do prostorija u kojima je najpotrebnija u različito doba dana.

"Dnevni prostori okomiti su na zapadnu granicu, s otvorima koji hvataju večernje sunce", rekla je Heylen, "dok su prostori za spavanje okomiti na istočnu granicu, puštajući unutra jutarnje svjetlo."

Materijalna paleta cigle, betona, drveta, stakla i aluminija doprinosi jednostavnoj estetici s malim ključevima, posebno ako se posmatra s ulice.

"Izbor je napravljen da se ne natječu s ostalim tipologijama i arhitektonskim stilovima susjednih zgrada", dodao je arhitekt, "nego da bi se stvorila diskretna jednokatnica koja se odnosi na bivšu srušenu konstrukciju izgrađenu na parceli."

Velika praznina u uzvisini koja gleda na ulicu tvori automobilski ulaz ispred ulaza. Trokutasti prorez na monolitnom betonskom krovu označava prilaz ulazu i pruža pogled na krošnje iza.

Istočno od ulaza, blok spavaće sobe proteže se cijelom dužinom zgrade, a vrhunac je majstorskih apartmana koji kroz aluminijski ekran gledaju na ribnjak i vrt.

Zastakljeno dvorište odmah unutar ulaza nalazi se na suprotnoj strani kućnim uredom i hodnicima uz ostale njegove rubove.

Stražnji zid dnevnog, kuhinjskog i blagovaonskog prostora u potpunosti je ostakljen i otvara se na popločani dio zaklonjen ispod trokutastog dijela krova. Oblik betonske tende nudi najviše hladovine kada je sunce na najvišoj točki.