Anonim

Studio Octopi dodaje proširenje potkrovlja obloženog šperpločom u kuću profesora RCA

Londonski ured Studio Octopi vratio se u kuću koju je obnovio prije pet godina i dodao je potkrovlje potkrovlja, stvarajući radnu sobu i čitaonicu povezanu perforiranim čeličnim stubištem (+ prezentacija).

Dok je izvorni projekt uključivao adaptaciju postojećeg prostora terasaste viktorijanske kuće u Batterseaju, u južnom Londonu, ova najnovija intervencija bila je povećati prostor proširivanjem neiskorištenog područja ispod nagnutog krova.

Cilj je bio stvoriti poseban prostor za rad i čitanje za klijenta Teal Triggs, suradnika dekana na Royal College of Art's School of Communication i njezinog partnera.

"Svjesni smo da je prva faza bila vrlo specifična za nalaze unutar postojećeg imanja, dok je pretvaranje potkrovlja bio prvi novi volumen koji je dodan kući", objasnio je Chris Romer-Lee, suosnivač Studio Octopi.

"Dodavanje posjeda potrebno je podebljati i promijeniti jezik u odnosu na arheološka djela koja su u nastavku", rekao je Dezeenu.

Izvedba u obliku slova L, proširenje potkrovlja Galerije nalazi se na dva dijela, slijedeći grebene linije izvornog krova. Najveći prostor tvori čitaonica, dok uže odjeljak objedinjuje stolove i arhivu za Triggs-a, koji su nedavno objavili knjigu satova umjetnosti za djecu.

Najveći je izazov bio izrada načina kako osigurati pristup potkrovlju bez narušavanja postojećeg stubišta, koje se odozgo osvjetljava zahvaljujući krovnom svjetlu instaliranom tijekom prve obnove.

Odgovor Studio Octopija bio je da prilagodi svjetlosnu svjetlost, podižući je na jednu stranu kako bi bila ravna, a ne ugaona. Tim je tada upotrijebio perforirani crni čelik za produženje stubišta, tako da svjetlost još uvijek može proći u prostore ispod.

"Stubište je bilo diktirano proračunom i svjetlošću", rekla je Romer-Lee. "Tealov partner bio je inzistiran na tome da se potkrovlje nastavi samo ako stubište nema utjecaja na svjetlost koja prolazi kroz kuću."

"Proračun projekta odbacio je očiglednija rješenja, pa smo odabrali crni čelični okvir s perforiranim gazištima", dodao je. "Stepenice su svedene na najjednostavniji oblik i postale su opremljene za samo 4.000 funti."

Izvana, produžetak je uokviren zidovima od opeke koji nastavljaju postojeću strukturu i zidovima od škriljevca koji odgovaraju izvornom krovu - oboje neophodni kako bi se spriječila potreba za potpunom primjenom planiranja.

"Količine potkrovlja i vizualni izgled vanjštine diktirali su Dopuštena razvojna prava", rekao je arhitekt. "Dakle, morali smo koristiti pločice s škriljevcima i prozore uokvirene drvom."

Iznutra su dvije nove sobe obložene bijelom naulđenom smrekom. Ormari niske razine integrirani su u zidove čitaonice, dok je studija dizajnirana tako da uključuje zid Ikeine police.

Dva stola sadrže police hrasta hrastova, a oba su osvijetljena odozgo dodatnim svjetlosnim prozorima i LED trakom.

Slično tome, čitaonice imaju dva tapecirana sjedala postavljena ispred prozora od poda do stropa. Ovdje zbirka umjetničkih djela i predmeta ukrašava i zidove i površine.

"Potkrovlje ima dvije stolice koje klijent i njezin partner mogu čitati i dok sunce zalazi gledati nebo južnog Londona", rekla je Romer-Lee. "Teal je podrijetlom iz Austina, Texas, a boje i svjetlost Teksasa odražavaju se na dizajnu i objektima u kući u cjelini."

Studio Octopi prvi je put obnovio londonsku kuću s terasama u 2010. godini, stvarajući prostore za izlaganje širom zgrade