Anonim

Murman Arkitekter dovršava restoran u obliku šatora za švedsko skijalište

Ovaj planinski restoran Murman Arkitekter ima ogromne trokutaste zabatne i postavljen je na vrhu skijaške staze na sjeveru Švedske (+ prezentacija).

Arhitekt Hans Murman i njegov studio sa sjedištem u Stockholmu osmislili su restoran za mjesto pored žičara i niza breza u odmaralištu Hemavan, mjestu s kojeg se pruža panoramski pogled na planine i doline na jug.

Restoran od 350 kvadrata nazvan je Björk - švedska riječ za brezu - na dva kata može smjestiti 80 kupaca. Na njenom jelovniku su jela od domaćih proizvoda i pića iz obližnje lapske mikro pivovare.

Zgrada je oblikovana poput divovskog strmo nagnutog krova koji omogućuje da snijeg lebdi oko njegovih rubova, što joj daje novi oblik koji mu pomaže da se integrira s pistom tijekom zimskih mjeseci.

"Vrijeme i vjetar će pridonijeti izražavanju", rekao je Murman. "Kad padne snijeg, taloži se u krov na krovu i utječe na oblik zgrade."

"Smanjili smo boju i materijalni izraz u korist snažnog oblika krajolika", nastavio je.

Zgrada u obliku prizme ima zastakljene trokutaste zabatne dijelove i izrađena je od drvenih greda laminiranih ljepilom. Ova je građevina vidljiva unutar i izvan zgrade, a uparena je s pločama od neobrađenog drveta koje su dizajnirane da vremenski vremenski utjecaju.

"Na dizajn i materijale utječe lokalna sami kultura", objasnio je arhitekt.

"Željeli smo napraviti orijentir i zgradu koja otkriva kako je izgrađena na daljinu", dodao je, "osebujan i jedinstven izgled koji se prirodno osjeća na mjestu, a istovremeno se lako gradi s montažnim dijelovima."

Fotografija Sam Hedmana