Arhitektura

Iranska kuća kompanije New Wave Architecture su tri složene kutije

Iranska kuća kompanije New Wave Architecture su tri složene kutije
Anonim

Iransku kuću New Wave Architecture čine tri nepravilno naslagane kutije

Trio volumena naslagani su jedan na drugi kako bi oblikovali ovu obalu na obronku blizu Teherana od strane New Wave Architecture, ali svaki je okrenut prema drugačijem pogledu (+ prezentacija).

Iranska praksa dizajnirala je Mosha House za građevinskog inženjera i njegovu obitelj za strmo nagnutu parcelu okrenutu planinskom lancu Alborz.

Kako bi što bolje iskoristili krajolik oko uzvišenog mjesta, arhitekti su osmislili tri jednokatna bloka s ostakljenim krajevima koji uokviruju vidike vrhova i ravnice Mosha ispod.

Betonski blok je postavljen nepravilno tako da formiraju konzole - tehnika koja je i dalje popularna, što pokazuju projekti poput "vertikalnog sela" Olea Scheerena u Singapuru.

Sva tri bloka obojena su bijelom bojom, što im daje karakterističan izgled u postavkama. Cilj je bio stvoriti osjećaj "čistoće", tvrdi tim.

Količine su zajedničke površine 260 četvornih metara. Unutra se nalaze dvije velikodušne spavaće sobe, zatvoreni bazen i sauna sa drvenom oblogom.

"Intenzivna topografija i položaj između planina s pogledom na ravnicu Mosha, nadahnuli su nas da stvorimo osjećaj ovjesa i širok pogled na sve prostore", rekli su arhitekti.

"Visoki nagib stranice pruža savršen osjećaj ovjesa za svaki okvir", nastavili su.

Zbog nepravilnog rasporeda, na krovu svakog bloka i ispred ostakljenja na njihovim konzolnim krajevima mogu se stvoriti terase, čime se na skromnoj parceli maksimalno povećava vanjski prostor.

Krajevi blokova su pod kutom, koji štite terase od elemenata.

"Bočne strane kutija okrenute prema ravnici imaju prozore od poda do stropa s brojnim panoramskim pogledom", rekao je tim.

"Windows djeluju u ulozi više nego samo otvorni ili konstrukcijski element, oni su poput prozirne zavjese između unutra i van koja ispunjava interijere prirodnim pogledima."

Primarni ulaz u rezidenciju smješten je na gornjem katu gdje prolazi pristupni put duž vrha brda, ali se njemu može pristupiti i letom vanjskih stepenica s donjeg dijela mjesta.

"Naš cilj spajanja prirode s ljudskim životom doveo nas je do vertikalne raspodjele funkcija s manje zauzetosti zemljišta za zgradu i na taj način dodijeliti veći dio zemljišta uređenju okoliša", rekli su arhitekti.

Dvije spavaće sobe nalaze se uz predsoblje i garažu na najvišoj razini, dok su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica raspoređeni po katu ispod.

Bazen koji se obavija oko podnožja stubišta nalazi se iza ostakljenog pročelja u najnižoj količini, pored saune i bara.

Cilindrično stubište napravljeno od blijedog drveta uzdiže se kroz stan u kojem se presječu tri kutije. Otvoreni bunar predviđen je za pružanje pogleda između tri razine i za stvaranje vizualnih veza među etažama.

Interijer je završen svijetlim drvenim pločama i bijelim zidovima.

Postupnim ukidanjem ekonomskih sankcija koje su Iranu izrečene zbog njegove nuklearne politike, arhitektura zemlje postaje postupno inovativnija.

Nedavni projekti uključuju kuću s rotirajućim sobama, njen najveći most za pješake, stanove s valovitim drvenim roletnama i stambeni blok s zidanom ciglom.