Anonim

Wenink Holtkamp Architecten pretvara stari nizozemski silos za žito u tržište hrane za ulične namirnice

Eindhoven studio Wenink Holtkamp Architecten pretvorio je bivši silos za žito u nizozemskom gradu Deventer u zgradu hrane u zajednici s pogledom na luku (+ prezentacija).

Silose Zwarte - što u prijevodu znači crni silos - dizajnirao je lokalni arhitekt arhitekt Maarten van Harte, a sagrađen je 1923. godine na mjestu uz luku Deventer.

Njegova karakteristična crna unutrašnjost rezultat je sloja bitumena koji je kasnije dodan kako bi se riješili postojeći problemi sa vlagom.

Wenink Holtkamp Architecten naručila je fondacija specijalizirana za preuređivanje povijesno značajnih građevina koje bi nadgledale transformaciju silosa, a koje nisu korištene od početka 1990-ih.

Projekt je imao za cilj da ojača povezanost zgrade s lukom i da bivšoj industrijskoj strukturi doda novu svrhu koja će joj pomoći da je ponovo uspostavi kao središnju tačku zajednice.

Sad nudi mjesto prodavačima hrane s hranom za prodaju svojih proizvoda.

"Silos Zwarte važna je ikonična građevina koja označava početak ostatka lučke oblasti", rekao je arhitekt Jan-Peter Wenink Dezeenu.

"Zbog toga se savršeno uklapa u veliku javnu funkciju koja privlači ljude iz regije i unosi živost u to područje."

Visoki silos zgrade bio je izvorno korišten za skladištenje žita, pa je pružao veliki prostor pogodan za pretvaranje u tržnicu. Trideset teretnih stanica koje se spuštaju s stropa pomažu zadržati osjećaj naslijeđa silosa.

"Pokušali smo se približiti autentičnom karakteru zgrade i sačuvati većinu autentičnih detalja", dodao je Wenink. "Željeli smo zadržati zgradu što je sirovije moguće."

Ključne intervencije arhitekata uključuju uvođenje nekoliko vrata i prozora s vitkim čeličnim okvirima koji poboljšavaju povezanost objekta sa susjedstvom.

"Nova funkcija traži, za razliku od zatvorenog karaktera skladišta zrna, za otvoreniji lik koji se otvara njegovom okruženju", objasnio je Wenink.

"Iz tog smo razloga napravili veliki devetometarski otvor na istočnoj strani koji pruža zadivljujući pogled na lučko područje."

Osim glavnog silosa, projektni tim je također obnovio dva slaba volumena opeke s obje strane, u kojima su prethodno bili skladište soli i skladište i ured.

Zadržana je izvorna odvojenost prostora, pri čemu jedan prostor sadrži dodatne šankove za hranu i bar, dok drugi sadrži višenamjenski prostor koji se koristi za događanja. Dugačka, prozračna svjetla preplavljuju ovu sobu prirodnim svjetlom.