Anonim

Balkoni i prozori na katu dodani su vili u bivšem nizozemskom muzeju

Arhitekti Paul de Ruiter i Chris Collaris pretvorili su bivši privatni muzej u Rotterdamu u energetski neutralan gradski dom, koji sadrži vanjske prostore na svakoj razini preuređene stražnje fasade (+ prezentacija).

Zgrada se nalazi u jednoj od najstarijih ulica u nizozemskom gradu Kralingen, koja je prethodno bila odvojeno selo u kojem je rotterdamsko visoko društvo gradilo velike vile. Izgrađena je 1905., a kasnije je korištena za izlaganje privatne umjetničke zbirke svog vlasnika.

Zbirka je predstavljena u 20 soba zgrade, koja je bila poznata kao Muzej kraljeva. Nakon što je vlasnik umro, vila je ostala prazna sve dok je današnji stanari nisu kupili s ciljem da je pretvore u kuću.

De Ruiter, čiji prethodni projekti uključuju futurističku eko kuću sa staklenom kutijom podignutom iznad krajolika, surađivao je s Collarisom kako bi preuredio zgradu.

Njihov je cilj bio stvoriti održiv dom prikladan za život 21. stoljeća, zadržavši povijesnu fasadu i sveukupni karakter građevine.

S ulice se građevina čini kao i kad bi je prvo podigli. Međutim, straga, velike zastakljene površine i minimalistički detalji doprinose suvremenoj estetici.

"Pokušali smo to učiniti vrlo ugodnom živom kućom koristeći kvalitetu postojećih prostora, ali također smo željeli da prostori budu vrlo lagani, što u postojećoj situaciji nije bio slučaj", rekao je Collaris za Dezeen. "Zato smo napravili potpuno novo vrtno pročelje s velikim prozorskim okvirima."

Nova stražnja fasada razvijena je kao odgovor na zahtjev klijenta za povećanim prostorom. Velika količina dodana u prizemlje omogućila je izgradnju stepenaste kompozicije koja uključuje balkone na prvom i drugom katu.

Prozori pune visine na svakom katu gledaju na vrt i veliki popločani dio dvorišta u prizemlju. Veličina prozora doprinosi svijetlom interijeru i smanjuje potrošnju energije od umjetne rasvjete, što je bio ključni aspekt tog sažetka.

Unatoč opsežnom radu potrebnom za modernizaciju unutrašnjosti zgrade, arhitekti su nastojali zadržati osjećaj izvornih prostora, sa svojim visokim stropovima i velikodušnim omjerima.

"Pokušali smo zadržati što veću prostornu kvalitetu postojećih dijelova, a novi dodaci napravljeni su kako bismo poboljšali tu kvalitetu", dodao je Collaris. "Ali novi dodaci postavljaju i novi standard kvalitete u doradi i cjelokupnom osjećaju kuće."

U prizemlju se nalazi kuhinja s obje strane dnevnog boravka, uključujući prozorsko sjedalo i stol za doručak postavljen u prozoru zaljeva koji gleda na ulicu.

Otvoreni prostor u velikoj mjeri na stražnjem dijelu ovog kata sadrži stol za ručavanje i dnevni boravak, odvojen zidom u koji je ugrađen kamin. Oba ova područja gledaju na vrt kroz visoke prozore i staklena vrata.