Anonim

J House by Pitsou Kedem ima podignut krov, rešetkaste zidove i ulaz na most

Most tvori ulaz ove kuće u blizini Tel Aviva arhitekta Pitsou Kedema, koji također ima perforirano pročelje koje referencira tradicionalnu regionalnu rešetku (+ prezentacija).

J House je obiteljska kuća od 800 četvornih metara smještena u Herzliyi, bogatom sjevernom području okruga Tel Aviv.

Lokalni studio Pitsou Kedem Architects već je dizajnirao mnoge kuće u tom području, uključujući jednu s betonskim gornjim katovima koji počiva na uglavnom ostakljenom prizemlju, a drugu s prozorima skrivenim iza geometrijskih vrata od perforiranih površina.

Slično ovim ostalim nekretninama, arhitekt je odlučio djelomično sakriti J House od ulice iza visokog zida. Njegove vidljive fasade razdvojene su u vodoravne pojaseve koji pružaju privatnost prema potrebi.

Iz nekih kutova čini se da krov zgrade lebdi iznad čvrstih zidova zbog uskog prozora koji se proteže oko čitave građevine.

Elementi fasade i krov u velikoj mjeri slijede nagib ulice, s dijelom na jednom kraju koji se diže u suprotnom smjeru, kako bi se uveo osjećaj pokreta i pojačao dojam da se krov podiže prema gore.

"Zemljište je vrlo dugo, s dugim pročeljem prema ulici, što smo koristili kako bismo stvorili jedinstveno i dinamično pročelje izgrađeno iz dvije suprotne dijagonale koje mu daju dinamičan osjećaj", rekao je Kedem za Dezeen.

Vrata u zidu vode do mosta koji prolazi kroz jarko kamenu stazu koja se vijori duž njegovog poda. Biljke i drveće ispunjavaju ponor, stvarajući zeleni vrt koji obrubljuje podrumsku razinu.

"Ideja potopljenog prednjeg vrta je omogućiti prirodnom svjetlu da prodre kroz podrum u podrum", dodao je Kedem. "Nagibni vrt također omogućava ulaz pješice kroz ulaz u podrumsko dvorište."

Na razini ulaza, veliki prozori omogućuju obilje svjetla da dopre do glavnih životnih prostora.

Oni su zaštićeni iza aluminijskih ekrana koji sadrže ponovljeni uzorak koji upućuje na tradicionalne rešetke od mashrabije. Ovaj uzorak odjekuje kutovima linije krova zgrade.

Filtriranje svjetla kroz ekrane odražava se u bazenu na jednoj strani ulaza, što umnožava ponavljanje elemenata.

Na suprotnoj strani mosta, atrij pune visine obložen crnim Costa Granitom sadrži stubište facetiranih bijelih gazišta koje se pružaju od zida.

Stubište povezuje glavne stambene prostore na središnjoj razini, sa spavaćim sobama na katovima iznad i ispod.

Dnevne sobe, blagovaonice i kuhinja protežu se prema i oko terase kraj bazena u stražnjem dijelu zgrade.

Zastakljeni zidovi oko terase sadrže dijelove koji se mogu uvući kako bi se unutrašnjost povezala s vrtnim područjima.

Osim bazena, vanjski prostori sadrže jamu za vatru, prostor za ručavanje na otvorenom i natkriveni prostor za sjedenje.