Anonim
Image Betonski apartmani ulivaju se u liticu s pogledom na Porto Dom Luís I most

Arhitekti Nuno Melo Sousa i Hugo Ferreira stvorili su stambeni blok za turističke apartmane u Portou, naslanjajući se na strmu granitnu liticu pored jednog od najistaknutijih gradskih mostova.

Oh Porto! apartmani nalaze se u Unescovoj svjetskoj baštini pored mosta Dom Luís I, koji se proteže rijekom Douro između gradova Porto i Vila Nova de Gaia.

Zgrada sadrži pet studio apartmana i penthouse za smještaj posjetitelja u gradu, a također sadrži i recepciju s zajedničkom kuhinjom i uredskim prostorom.

Lokalni arhitekti Nuno Melo Sousa i Hugo Ferreira surađivali su na prijedlogu za povijesno osjetljivu lokaciju, koja je uključivala preuređenje i proširenje postojeće zgrade na način koji nadopunjava njen kontekst.

"Gradnja na vrhu ovog područja zaštićenog pod zastavom Unesca svojim šarmantnim povijesnim karakterom bila je osjetljiv postupak - dubok odraz napravljen od vrlo jakih ograničenja", objasnili su arhitekti.

Izvorna zgrada iz 19. stoljeća dobila je naknadne dogradnje i postepeno je došla u nered, pa je polazište projekta bilo ojačati postojeću strukturu.

Betonska kralježnica koja se proteže dužinom duge i uske zgrade pruža dodatnu potporu i omogućuje da se studio-apartmani sa svake strane ne ostave na stupovima.

Novi središnji dio također sadrži korisne prostore, uključujući kupaonice, kuhinje, dizala, rasvjetu i okomite kanale.

Linearni otvoreni raspored stanova osigurava pogled u oba smjera. Prostori za spavanje studio apartmana pružaju pogled na grad, dok kuhinje i prostori za sjedenje straga gledaju na neravnu liticu ili betonski potporni zid.

Na gornjem katu, dvosobni penthouse sadrži prozor u cijeloj visini s kliznim dijelom koji se otvara na balkon.

"Iznutra, zgrada otkriva strukturalnu i konceptualnu narativ", rekli su arhitekti. "Betonske ploče i zidovi prikazuju kralježnicu koja drži debele granitne zidove, a postojeći prozori uokvireni su pogledima."

Ulazna vrata kojima se pristupa iz strme, uske ulice vode do prijema koji sadrže jednostavan stol od šperploče. Iza toga je zajednička kuhinja i ured koji gleda na granitnu stijenu.

Novo stubište koje vodi do gornjih stanova smješteno je u razmaku između zgrade i lica litice. Njegova skulpturalna betonska konstrukcija nadopunjava sirovu površinu susjednog kamena.