Anonim
Image

Cilindrično sjedište motociklističkog saveza sadrži dramatično uzdižuće stubište

Tanki metalni stupovi podržavaju krovni betonski krov ovog cilindričnog uredskog bloka koji je dizajnirala Lokalna arhitektura za Međunarodnu motociklističku federaciju na periferiji Ženeve.

Image

Švicarski studio Local Architecture imenovan je za nadgledanje dizajna novog sjedišta koje se nalazi između željezničke pruge i glavne ceste u kantonu Vaud.

Arhitekti su je opisali kao "paviljon u parku", a zgrada zamjenjuje nekadašnje sjedište na donjem dijelu kosog zemljišta presječenog drvećem.

Konstrukcija je podignuta iznad pejzaža na betonskoj podlozi koja povećava njegovu vidljivost s obližnjeg kružnog toka.

Zakrivljene zastakljene površine okružene nizom stupova daju građevini karakterističnu prisutnost u kontekstu koji se razlikuje različitim arhitektonskim stilovima.

Image

"Njegovi kružni oblici potiču kretanje i brzinu motociklističkog svijeta, sugerirano dinamičnim rasporedom ofsetnih ovalnih ploča povezanih šumom stupova", rekli su arhitekti.

"Okomiti ritam stupova i dubina fasade proizvode kinetički učinak kada ga promatraju prolazeći vozači kantonalnom cestom ili putnici na željeznici."

Dvokatna zgrada postavljena je iznad postojećeg podruma i dosegnuta je parom okomitih staza. Glavni ulaz izravno se povezuje sa susjednim prilaznim putem, dok sekundarni ulaz vodi prema parkiralištu za osoblje.

Posjetitelji se vode prema središnjoj dvorani kojom dominira široko spiralno stubište koje se kroz kružnu prazninu penje na administrativne i upravljačke prostore na prvom katu.

Image

"Lijevano u beton kao jedna cjelina, [stubište] trokutasta donja strana sugerira strukturu kralježnjaka - poput kičmenog stuba koji nosi prozirni okvir zgrade kao cjeline", rekli su arhitekti.

Dnevna svjetlost prodire u predsoblje kroz kružne svjetlosne svjetiljke koje probijaju betonski strop iznad stubišta.

Image

Javni sadržaji, uključujući dvoranu, dvoranu za trening, kafeteriju i izložbeni prostor organizirani su oko zajedničkog središnjeg prostora.