Anonim
Image

Note Design Studio slavi pastelne boje u obnovi imovine 19. stoljeća

Umjesto da se opredijelio za skandinavski minimalizam mnogih suvremenih obnova, Note Design Studio odlučio je upotrijebiti nijanse žute, zelene i ružičaste boje pri pretvaranju ovog starog ureda u Stockholmu u dom.

Više od jednog stoljeća staro imanje na 200 kvadrata prethodno je bilo sjedište modnog branda. Klijenti su zatražili od lokalnog dizajnerskog kolektiva Note Design Studio da ga pretvori u obiteljsku kuću koja je održavala svoj "sjaj 19. stoljeća".

Odgovor dizajnera bio je stvoriti paletu boja na temelju nekih tonova koji već postoje. Zatim su te pastelne nijanse nanijeli na zidove, letvice, okvire vrata i prozora.

Projekt nazivaju Skrivene nijanse.

"Primijetili smo boje triju pećnica: zelena, ružičasta i žućkasto bijela", objasnila je interna arhitektica Sanna Wåhlin.

"Izvornoj smo skali boja dodali tonove, koji su djelovali kao most između moćnih izvornih nijansi, na kraju završavajući osmotonskom paletom koja potječe od skrivenih tragova starog stana."

U nekim sobama dominira jedna boja, dok u drugima se nalazi asortiman različitih tonova. Ali svi se nadovezuju na nedavni trend u Švedskoj za tamni, ugodni i šareni interijer, a ne na bijelo i sivo tipično minimalističko uređenje domova.

Note Design Studio također je primijenio slično razmišljanje na nekim svojim prethodnim projektima interijera, uključujući potkrovlje iz 1930-ih sa svijetloplavom kuhinjom i bistrou zelene boje negdje drugdje u Stockholmu.

"Boja pomaže naglasiti raskoš u detaljima arhitekture", rekao je Wåhlin Dezeenu.

"Zapravo je pristup arhitekturi boja u arhitekturi bio mnogo hrabriji nego što to danas vidimo. Zaslužuje da je opet mjesto!"

Boje nadopunjuju originalni, ali istrošeni drveni podovi, kao i novo dodani suvremeni komadi namještaja.

Za kuhinju i blagovaonicu u srcu stana odabrano je blijedo žuto. Ovdje drveni stol pruža prostor za blagovanje za šest osoba, dok otok terrazzo uokviruje kuhinju u zelenim i sivim tonovima.

Image

Slična se paleta nalazi u dnevnom prostoru izvan, gdje je tradicionalna stropna lajsna suprotstavljena skulpturalnim geometrijskim rasvjetnim tijelom.