Arhitektura

Studio Weave postavlja utočište planinskih planinara pored rijeke Bordeaux

Studio Weave postavlja utočište planinskih planinara pored rijeke Bordeaux
Anonim
Image

Studio Weave postavlja utočište za planinare na štakama pored rijeke Bordeaux

Izletnici mogu besplatno noćiti u ovom povišenom skloništu na periferiji Bordeauxa, koji je londonski Studio Weave osmislio da bi uputio na oblik i materijalnost tradicionalnih vodnih tornjeva.

Image

Studio Weave je dobio zadatak da dizajnira sklonište umjetnički i arhitektonski kolektiv Bruit du Frigo, koji je uspostavio niz skloništa po periferiji francuskog grada.

Projekt Refuges Périurbains, razvijen u suradnji s organizacijom likovnih umjetnosti Zebra 3, ima za cilj potaknuti stanovnike i posjetitelje da istražuju prostorije koji ne koriste prostor koji okružuje grad.

Planinari se mogu penjati mrežom pješačkih ruta oko ruba Bordoa i mogu se prenoćiti u jednom od 12 jedinstvenih skloništa osmišljenih za smještaj do devet osoba.

Image

Doprinos Studio Weave zove se Le Haut Perché i smješten je u Parc des Jalles, sjeverozapadno od grada. O njenom neobičnom obliku obaviješteni su vodeni tornjevi ispisani po okolici.

"Mnoge tornjeve poslijeratnog doba posebno doprinose upečatljivim dodacima krajolika svojom neobičnom prirodom", rekao je Je Ahn iz Achea za Dezeen.

"Le Haut Perche je mali brat ovih izvanrednih kula. Želimo pružiti užitak - možda malo iznenađenja, nakon dugog dana hodanja."

Image

Sklonište se nalazi na kraju staze pokraj odbačenog mlina za vodu i bivše mlinarske kuće Le Moulin du Moulinat, u kojoj se sada nalaze urede udruge za zaštitu divljih životinja.

Njegova postavka na malom šumskom čistini uz Jalle ili rijeku koja opskrbljuje Bordeaux jednim od glavnih izvora vode priopćila je odluku da podigne strukturu kako bi poboljšala svoj pogled na okolinu.

Petokraki oblik s krovovima s kapuljačama koji se protežu iz svakog dijela predviđen je za pružanje usredotočenih pogleda i zvukova iz različitih smjerova.

Image

Lučno otvoreni otvori različitih veličina postavljaju se na fasade različitih visina kako bi uokvirili specifične poglede koji će posjetitelju zahtijevati da sjedne, stoji ili legne kako bi ga cijenio.

Sklonište je izvana ogrnuto drvenim prugama i nalazi se na vrhu niza čeličnih stupova koji su prethodno istrenirani i koji podsjećaju na vitke potpornje postojećih vodotokova.

Strmo čelično stubište penje se na otvor na donjoj strani drvenog volumena. Arhitekti su željeli da građevina funkcionira kao nadstrešnica, pružajući zaklon od kiše ili sunca, te djeluje kao trijem za smještaj iznad.

Image

Studio je usko surađivao s proizvodnim timom iz Zebre 3 kako bi razvili sustav za prefabrikaciju skloništa izvan mjesta, čime je minimizirao ometanje osjetljivog krajolika tijekom izgradnje.

Studio Weave je kolektiv osnovan 2006. godine koji razvija idiosinkratska arhitektonska rješenja za javne, privatne i komercijalne klijente. Njeni prethodni projekti uključuju umjetničku kabinu koja se prevozi preko škotskog toka i novu krovnu terasu s raznobojnom palubom od jagoda na Londonskom koledžu mode.