Anonim
Image Madridski sportski centar Alberta Campo Baeza "kutija svjetla"

Dva ogromna prozračna zida zasijavaju zasljepljujućom svjetlošću igralište ovog svijetlo bijelog sportskog centra španjolskog arhitekta Alberta Campo Baeza.

Image

Smješten u kampusu sveučilišta Francisco de Vitoria u gradu Pouelo, u Madridu, sportski kompleks sastoji se od dvije čiste, bijele kutije povezane nizom niskih zgrada čiji krov postaje međusobno povezani popločani dio na razini prvog kata.

Dok veći boks sadrži sportske dvorane, manji obujam sadrži višenamjenske učionice, teretanu i podrumski bazen.

Image

Campo Baeza dizajnirao je "suzdržanu" zgradu da se uskladi s postojećim zgradama kampusa, poštujući ograničenja maksimalne visine.

Sportski paviljon, koji ima otisak stopala od 60 do 50 metara, Baeza opisuje kao "veliku prozračnu kutiju svjetlosti".

Baeza, poznat po svom minimalističkom stilu, dizajniran s lakoćom, ogromnim volumenom i prozračnim prozorima omogućuju mu lako razlikovanje od manjeg i zatvorenijeg susjednog kompleksa učionice i niskog međusobno povezanog dvorišta.

Image

Dok su zidovi na južnoj dvorani sportskog paviljona, koji su više izloženi sunčevoj svjetlosti, zatvoreni u montažnu ploču od betona ojačanog staklenim vlaknima, oni sjeverne dvorane ostvareni su u prozirnom staklu.

Image

U međuvremenu, na jugozapadnom pročelju nalazi se niska traka prozirnog stakla, koja stvara vezu s glavnim trgom kampusa.

Ova se značajka ponavlja na sjeveroistočnoj fasadi okrenutoj prema gornjem dijelu dvorišta, stvarajući vizualni odnos između trga i sportskog kompleksa.

Image

Rešetka bijelih obojenih čeličnih stupova i greda na pročeljima i potkrovljama zgrade podržava ogroman raspon krova. Ostatak građevine je od armiranog betona sa širokim kutnim gredama postavljenim iznad bazena u podrumu.

Image