Anonim
Image Gilbert i George pretvaraju istočnu londonsku pivaru u umjetničku galeriju

Gilbert i George pretvaraju istočnu londonsku pivaru u umjetničku galeriju

Umjetnički dvojac Gilbert i George pretvaraju pivovaru iz 19. stoljeća u londonskom Spitalfields-u u svoju javnu galeriju, a tvrde da je to zato što Tate nikada ne pokazuje svoj rad.

Vijeće tornja Hamlets već je dalo odobrenje za planiranje tvrtki SIRS - dizajnerskoj tvrtki koju je osnovao nećak arhitekta Gilberta Prouscha - za prenamjenu zgrade u Brick Laneu.

Gilbert Proesch i George Passmore rekli su da su prekinuli druženje s drugim umjetnicima i bili prisiljeni pokrenuti vlastiti umjetnički prostor nakon što su postali frustrirani načinom na koji galerija Tate razdvaja ranu britansku i modernu umjetnost.

"Tate nikada ne pokazuje naš rad, a nikada neće, jer ništa nije dovoljno dobro za njih", rekli su u intervjuu za časopis Evening Standard.

Glasnogovornik Tatea istaknuo je da je retrospektiva Gilberta i Georgea 2007., održana u Tate Modernu, "najveća izložba koja se ikada postavila za njihovu umjetnost".

Image

Par je stekao pivovaru u Heneage Streetu iz 18. stoljeća u svojoj ulici, Gilbert i George Center, u ulici Heneage.

Lokalitet je nekada zauzimala umjetnica Polly Hope, supruga i kreativni partner globuskog arhitekta Theo Crosby, koji je tamo živio i radio do svoje smrti 2013. godine.

Gilbert i George sa sjedištem u tom području već više od 30 godina žive i rade u dvije gotovo susjedne gradske kuće u ulici Fournier.

Stara pivovara postala bi glavna baza za Gilbert i George Center, neprofitnu organizaciju s ciljem pružanja prostora lokalnoj zajednici za besplatno upoznavanje sa suvremenom umjetnošću.

Planovi koje je poslao SIRS sugeriraju da će centar održavati dvije rotacijske izložbe godišnje, a 200 posjetitelja očekuje se svakog tjedna.

Image

Nekretnina spada u područje zaštite Brick Lane, ali nije navedena. Sama zgrada pivare datira oko 1830. godine, a umjetnici žele sačuvati njezinu baštinu.

Tada su na tom području uspostavljene pivovare u pokušaju da se oduzmu lokalne "pijetlarice" - urbane seoske cjeline koje su dale utočište kriminalnim bandama i seksualnim radnicima - od gina i do nešto manje ružnog napitka piva.

Predložena obnavljanja uključuju uklanjanje naknadno postavljenih gusjenskih prozora i ponovno postavljanje krovnih pločica. Zamjena cigle će se izvoditi u londonskoj dionici.

Prizemlje obnovljene zgrade pivare pretvorit će se u ulazni predvorje s cirkulacijskim prostorom za stubište i lift, što će osigurati pristup invalidskim kolicima i način transporta umjetnosti između spratova.

Prvi kat bit će pretvoren u izložbeni prostor površine 83 četvorna metra. Predlaže se razina podruma u kojoj će se nalaziti skladišni prostori i kupaonice, koji će se graditi u skladu s postojećim dimenzijama zgrade.

Radionica iz 1970. godine bit će srušena i obnovljena kako bi udovoljila trenutnim ekološkim standardima kao drugi izložbeni prostor veličine 104 četvorna metra.

Iako planiraju proširiti ulazna vrata kako bi izbjegli prometne gužve, žele očistiti dvorište ispunjeno zelenilom, osim čišćenja i ponovnog postavljanja kaldrme prekrivene mahovinom.

Image

"Ako uđete tamo, to je poput čarobnog vrta i to ćemo pokušati održati jer je to izvanredno", rekao je Proesch za Evening Standard.

Planski dokumenti navode namjeru zadržavanja breze koja raste na ulazu i sadnje novih biljaka za penjanje nakon što se zamijeni zarastala i raspadnuta granična ograda.

Osjetljivi pristup umjetnika njihovim planovima za područje zaštite vjerojatno im je dobro poslužio kada je u pitanju pobjeda nad daskom za planiranje.