Anonim
Image

BE Architecture "odbacuje oštar minimalizam" s eklektičnim interijerom kuće Melbourne

Melbourne studio BE Architecture je obnovio i proširio viktorijansko imanje u gradu za pohlepni kolekcionar umjetnina, dodajući raznoliku paletu materijala koji pomažu u razlikovanju starog i novog dijela zgrade.

Dizajnerski projekt St St Vincents Place Residence počeo je baštinom u unutrašnjosti predgrađa Melbournea u parku Albert. Vlasnik je želio zadržati povijesni karakter kuće, stvarajući prikladno suvremeni dom za svoju obitelj i umjetničku zbirku.

"Klijent je kao zaštitnik stavio svoje vjerovanje u arhitekturu, umjetnike i zanatlije kako bi stvorio hranjivo okruženje koje nadilazi površinske tretmane upisujući kontemplativna iskustva u fizički oblik", rekao je studio.

Kuća i njezina dva susjeda izvorno su bili dio samostana koji je s vremenom preuređen i preuređen, pa je jedino ostalo zidanje zidane prednje fasade od 200 milimetara.

BE Architecture razvio je prijedlog kuće veličine 750 četvornih metara kako bi se zamijenila skupina šupa i gospodarskih objekata koji su zauzimali zemlju iza fasade.

Proces obnove omogućio je stvaranje četiri razine, uključujući krovnu terasu i podrum koji se ne bi bilo moguće implementirati ispod izvorne građevine.

Image

Studio je želio postići osjećaj bezvremenosti u dizajnu, ugradnjom klasičnih detalja, uz pažljivo odabrane suvremene materijale, kako bi zgrada dobila vječni kvalitet.

"Odvratimo se od trendova ili izblijedjele materijalnosti i oprezni smo arhitektonskim otiscima, gdje se zgrada više bavi arhitektu nego prostorom i samim klijentom", izjavio je Dezeen dizajner projekta BE Architecture Broderick Ely.

"St Vincent Place bilo je sjajno mjesto za razvoj u tom smislu, jer je to bila građevna školjka koja se trebala izgraditi ispočetka, tako da postoje mogućnosti dizajna koje nisu prikladne u modernom domu."

Prostorije u prednjem dijelu kuće sadrže značajke poput vijenaca, lučnih vrata i prilagođenih čeličnih kamina koji trebaju osigurati jaku povezanost s viktorijanskim pročeljem.

Ulazno predsoblje pridružuje se službenom dnevnom boravku i vodi u cirkulacijski prostor koji sadrži veliko stubište, koje se nadvija prema gore, do velikog slijetanja na prvom katu.

Budući da je imanje dio viktorijanske terase, obje strane su ga ogradile susjedi, pa je stubište bilo osmišljeno kao način da unese prirodno svjetlo u središte zgrade.

Image

Vinska soba i radna soba smješteni su također u prednjem dijelu zgrade koji je hodnikom povezan s daljnjim prostorima sa suvremenim osjećajem prema stražnjoj strani.

Hodnik vodi u otvorenu kuhinju i blagovaonicu s bočne strane terase. Terasa je zatvorena fasadama od in situ betona koji naglašavaju moderne načine gradnje koji se koriste u ovom dijelu kuće.

Image

Dnevno svjetlo i pogled na pejzaž, uključujući vinovu lozu staru 38 godina, osiguravaju ostakljeni zidovi koji gledaju na terasu, kao i trokatni svjetlosni otvor koji povezuje sve razine kuće.

Na vrhu zgrade nalazi se krovna terasa i prostor za roštilj zasađen maslinama. Gornji kat sadrži spavaće sobe, a stepenice se nastavljaju niz glavne životne prostore u prizemlju do podruma u kojem se nalaze lječilišta i komunalni prostori.

Image

Spa razina uključuje bazen, parnu sobu, japanski stil ili proljeće i teretanu. Većina površina na ovoj razini obložena je plavim kamenom da bi prostorima dodala prirodnu teksturu.

Osim betona i plavog kamena, moderna paleta materijala koja se koristi za stražnji nastavak uključuje i kamene podove od terrazzo-stila i stropove od oslikanog drveta.

"Odbacujući oštar minimalizam, klasični se detalji izmjenjuju u bogatim teksturama nastavljajući lik izrezan u cijeloj kući", stoji u studiju.

Image

Umjetnički su radovi pažljivo raspoređeni po cijeloj zgradi, a na nekim mjestima čak su ugrađeni u arhitekturu. Tekst Nathan Coley-a na temelju teksta pričvršćen je na zid izvorišta, dok niša uklesana u zid uz ovaj prostor sadrži voštanu skulpturu umjetnice Berlinde De Bruyckere.

Starinski namještaj nabavljen iz Europe i Azije pridonosi eklektičnoj i egzotičnoj atmosferi kuće. Ovi komadi kombiniraju se s namještajem po mjeri koji su dizajnirali arhitekti, uključujući hrpu prozirnih stolova za kavu s knjigama u dnevnoj sobi.