Anonim
Image

David Chipperfield Architects dovršava "novi novi ulaz" u Selfridges

Britanski arhitekt David Chipperfield otkrio je novi istočni ulaz u robnu kuću Selfridges, u središnjem Londonu.

Proširenje povezuje povijesnu zgradu Selfridges u ulici Oxford s ostalim zgradama u ulici Duke, stvarajući ulaz u središnjem dijelu istočne fasade trgovine.

"Selfridges ima duboko razumijevanje arhitektonskog naslijeđa i urbane prisutnosti robne kuće, kao i jasnu viziju budućnosti luksuzne maloprodaje", rekao je David Chipperfield.

"Naš je zadatak bio sjediniti elemente dok smo spajali razne zgrade duž Duke Street", nastavio je Chipperfield. "Izvana smo pokušali pojačati građansku funkciju prodavaonice s velikim novim ulazom."

Postavljen malo unatrag od fasada postojećih zgrada, novi spojni blok ima dva crna betonska betonska stupa koji uokviruju novi središnji ulaz.

Iznad prizemlja vitki brončani obloženi strukturni stupovi uokviruju pet ploča ostakljenja koje se protežu preko tri gornje zgrade zgrade. Kafić u prostoru trostruke visine smješten je iza ove ostakljene fasade.

Image

Uz stvaranje novog ulaza u robnu kuću, proširenje je racionaliziralo unutrašnjost zgrade. Zamjenjujući bivšu dogradnu zgradu, ulazni blok povezao je sve zgrade Selfridges-a u ulici Duke.

Dvorana dodatne opreme od 5000 četvornih metara sada je smještena duž cijele istočne strane trgovine, u prizemlju.

Image

Dio dvorane u izvornoj zgradi Oxford ulice ponovno je postavljen povijesne gipsane stupove, pri čemu su izvorni sanduci na krovu otkriveni u izvornoj konfiguraciji.

U kasnijoj zgradi i proširenju David Chipperfield Architects reinterpretirao je prostor, stvarajući novi stil stupaca i kofera.

"Iznutra smo uspostavili osjećaj koherentnosti između koncesija za marku i ponovo uspostavili hijerarhiju pod snažnim neoklasičnim arhitektonskim elementima izvorne zgrade", rekao je Chipperfield.

Image

Prostori su ujedinjeni s bijelo-bijelim terrazzo podovima, koji nastavljaju strategiju robne kuće prema bijelim kamenim podovima u svim prostorima u prizemlju. Sferične staklene svjetiljke, koje se odnose na osvjetljenje u izvornim zgradama 1920-ih, također se koriste u cijelom prostoru.