Anonim
Image

Wulf Architekten osvjetljava njemački istraživački centar za bolesti Velux

Promocija Dezeena: Wulf Architekten je koristio Velux-ove modularne svjetiljke u istraživačkom centru u zapadnoj Njemačkoj kako bi poplavio svoj ulaz i ovalnu laboratorijsku zgradu prirodnim svjetlom.

Njemački centar za neurodegenerativne bolesti - skraćeno DZNE - nalazi se u gradu Bonnu. To je jedan od deset centara rasprostranjenih širom Njemačke, gdje znanstvenici rade na razvoju novih načina liječenja zdravstvenih stanja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Stuttgart-ova praksa Wulf Architekten bila je zadužena za dizajn ove obilaznice, koja sadrži tri međusobno povezane zgrade s blago zakrivljenim staklenim pročeljima, djelomično zasićenim redovima žutih, zelenih i narančastih peraja.

Unutar dvije zgrade nalaze se cirkulacijski prostori puni svjetlosti namijenjeni "isticanju revolucionarnih istraživanja koja se nastavljaju [u zgradi]" i poboljšanju dobrobiti članova osoblja koji većinu svog radnog dana provode zarobljeni u mračnim laboratorijskim prostorijama,

Par atrija koji unose svjetlost u zgrade zidani su Velux modularnim svjetlima.

Jedan atrij smješten je u laboratorijskoj zgradi ovalnog oblika, gdje su krovne svjetiljke raspoređene u odgovarajuću eliptičnu formaciju osvjetljavajući niz stubišta bijelih boja koje sjede neposredno ispod.

Drugi atrij smješten je na ulazu DZNE i sadrži glavne stepenice zgrade, kao i provaliju.

Svi krovni prozori opremljeni su suptilnim okvirima i skrivenim mehanizmima za ventilaciju kako bi se postigla sveukupna minimalistička estetika.

"Svjetlo je jedno od glavnih oruđa arhitekta. To je jedna od stvari koja pravi razliku između ideje i dijela arhitekture", objasnio je Steffen Vogt, partner u Wulf Architekten.