Anonim
Image

Behnisch Architekten remont poslovne škole na Portland State University

Njemačka tvrtka Behnisch Architekten obnovila je urbanu akademsku zgradu u Oregonu 1970-ih i stvorila dodatak koji se sastoji od "premještanja" kutija obloženih drvom i ostakljenog atrija.

U Centru Karl Miller nalazi se škola poslovanja na Sveučilištu Portland State. Zgrada se nalazi u Sveučilišnoj četvrti u centru Portlanda, samo nekoliko blokova zapadno od rijeke Willamette.

Projekt je podrazumijevao obnovu stoljetne zgrade u šest etaža i stvaranje peterokatnice - dodavanje atrija za spajanje dviju struktura. Projekt je izradio bostonski ured tvrtke Behnisch Architekten, a lokalna tvrtka SRG Partnership bila je arhitektica zapisa.

"Nova poslovna škola pojavljuje se kao dvije strukture koje dijele gradski blok - obnovljena postojeća zgrada i novi dinamični, pomični dodatak, povezan sa upečatljivim staklenim atrijem", rekao je Behnisch Architekten u opisu projekta. "Dizajniran je kao socijalno središte i stvara prostor prilagođen pješacima za studente i širu sveučilišnu zajednicu."

Dodatak se sastoji od nepravilno naslaganih kutija, s određenim dijelovima koji se mogu kretati iznad mjesta. Na zapadnoj i istočnoj visini četvrti nivo zgrade gura se prema van, tvoreći nadstrešnicu nad ulaznim površinama na razini tla. Boksačke mase podržane su visokim, vitkim stupovima.

Drvena obloga dodataka upućuje na šume Pacifičkog sjeverozapada. Vanjski zidovi zamotani su aljaškim žutim cedrom, zajedno s velikim slojevima stakla koji ulivaju prirodno svjetlo.

Dobra stakla na razini tla pomažu jačanju povezanosti zgrade s urbanim uvjetima. Sastoji se od 45.000 četvornih metara (4.181 četvornih metara), a dodatak sadrži učionice i predavaonice.

Izvorna zgrada, koju je dizajnirao Yost Grube Hall, otvorena je 1979. godine, a proširena je 1989. Ukupna je 100.000 četvornih metara (9.290 četvornih metara). Najraniji dio zgrade imao je metalne sporedne kolosijeke i prozore s vrpcama, dok je dodatak obložen opekom.

U nedavnom remontu uklonjeno je cijelo pročelje i svi elementi interijera. Unutrašnjost je preuređena kako bi unijela više dnevnog svjetla i stvorila otvorenije i fleksibilnije prostore. Izvana su zidovi obloženi horizontalnim trakama od nehrđajućeg čelika i mlinovanog aluminija, što je građevini dalo karakterističan izgled.

Spajanje nove i stare zgrade je atrij s kosim staklenim zidom. Mostovi i šetnice protežu se kroz otvoren volumen, stvarajući dinamičnu atmosferu. Prostor dodatno oživljavaju jarko obojeni zidovi, stropovi i stupovi.

U središtu atrija, veliko stubište ne samo da omogućuje cirkulaciju, već i studentima služi kao mjesto okupljanja, proučavanja i gledanja prezentacija.

Image

"Fleksibilni neformalni prostori za učenje usmjereni prema studentima ravnomjerno su raspoređeni po cijeloj zgradi kako bi djelovali kao društvene točke sidra, pomažući u podizanju prostora izvan prijelaznog koridora", rekao je tim.

Centar Karl Miller ima niz održivih značajki, uključujući drvo regionalnog izvora, zelene krovove, materijale s malim količinama vokala (HOC), senzore dnevnog svjetla i pasivno hlađenje u dodatku i atriju. Projekt je dobio najveću razinu certifikacije, LEED Platinum, od američkog Vijeća za zelenu gradnju.