Anonim
Image

U Houstonu otvara se Menil institut za crtanje Johnston Marklee

Američka arhitektonska firma Johnston Marklee dovršila je kulturnu zgradu u Teksasu, s bijelim linearnim oblikom probijenim po dvorištima.

Menil Institut za crtanje peta je umjetnička zgrada koja se pridružila kampusu Menilijeve kolekcije od 30 hektara (12 hektara) u muzejskoj četvrti Houstona.

Image

Institut prikazuje moderne i suvremene crteže iz privatne zbirke Johna i Dominiquea de Menila.

Osnovan 2008. godine, kampus zbirke Menil uključuje glavnu muzejsku zgradu, vizantijsku fresku kapelu, galeriju Cy Twombly, instalaciju Dana Flavina u dvorani Richmond i neovisnu kapelu Rothko.

Image

S uredima u Chicagu i Los Angelesu, Johnston Marklee izabran je za dizajn novog doma za institut za crtanje 2012. godine.

U jednoj etaži, površine 28.146 četvornih metara, zgrada ima jednostavnu bijelu vanjštinu i ukrašenu je dvorištima.

Image

"Menil institut za crtanje prvi je samostalni objekt u Sjedinjenim Državama stvoren posebno za izložbu, proučavanje, pohranu i očuvanje modernih i suvremenih crteža", navodi se u saopćenju muzeja.

Za izgradnju zgrade korištena je kombinacija obojenih bijelih čeličnih ploča, obojenih cedrovinom Port Orford, betonom i ostakljenim okvirom od čelika. Interijer obuhvaća bijele zidove, staklo, pod od bijelog hrasta i trenutke od betona.

Image

Arhitekti su se odlučili za "srednju ljestvicu" za muzejsku zgradu kao odgovor na radove koji će se prikazati unutar i drugih građevina u blizini.

"Menilski institut za crtanje je na pola puta između domaće arhitekture okolnih bungalova i institucionalne arhitekture glavne muzejske zgrade", kaže se u priopćenju.

Zgrada je okružena travnatim travnjakom i hrastovima, dok se u njezinoj ovojnici nalazi trio šljunkovitih dvorišta. Uređenje okoliša za projekt dovršio je Michael Van Valkenburgh Associates.

Dvorišta i niz manjih difuznih krovnih svjetala prirodno osvjetljavaju galerije, smještene unutar okvira sličnih kutijama povezanih tankim, bijelim prekrivenim čeličnim krovom.

Image

Od rubova zgrade, dijelovi krova krova prema dvorištima zasađenim drvećem - značajka koju su istaknutiji otvoreni uglovi.

"Kako se posjetitelji približavaju i uđu u Menil Institut za crtanje, dizajn prirodno i postepeno smanjuje intenzitet oštre teksaške sunčeve svjetlosti pomoću nadstrešnice okolnih stabala i krovne nadstrešnice zgrade", navodi se u priopćenju.

"Čini se da krov lebdi u krajoliku kada ga gledamo iz daljine, probijajući ga povremeno krošnjama krovova."

Središnja "dnevna soba" vodi sa zapadnog i istočnog ulaza i služi kao cirkulacijska kralježnica instituta. Na jugu su izložbene galerije, dok su na sjeveru smješteni uredi, radne sobe i konzervatorski laboratorij.

Neke sobe imaju kutne stropove oblikovane od trokutastih lica, dok druge imaju sljemenjene ugrade.

"Dizajnom se postiže nezapamćena međusobna povezanost unutarnjeg i vanjskog prostora u postrojenju za visoko osjetljive svjetlosne radove na papiru", kaže se u priopćenju.