Anonim
Snøhetta završava kristalnu radionicu za Swarovski

Swarovski Manufaktur je postrojenje za brzo prototipiranje koje je dizajnirala Snøhetta u kampusu proizvođača kristala u Wattensu, Austrija.

Snøhetta opisuje novi Swarovski objekt kao "kristalnu radionicu za 21. stoljeće". Kombinira dizajn, razvoj proizvoda i proizvodnju u jednoj zgradi kako bi klijenti mogli biti uključeni u prototipiranje novih predmeta.

Image

"Swarovski Manufaktur postavlja novi standard za uključene proizvodne prostore", rekao je Kjetil Trædal Thorsen, osnivač Snøhetta.

"Dovođenje klijenata, dizajnera, umjetnika, istraživača, operatera strojeva, tehničara i javnosti u jedan prostor pod jednim krovom promijenit će način razmišljanja o tim odnosima u budućnosti."

Image

Zgrada je dio preuređenja kampusa Swarovski, koji sadrži tvornice tvrtke i Swarovski Kristallwelten (Kristalni svijet), dizajniran od Snøhetta, koji je otvoren 1995. godine.

Zajedno sa Swarovski Manufaktur gradi se nova tvornica, dok je tvornica za rezanje kristala preuređena u zgradu za razvoj proizvoda tvrtke Schlögl & Süss Architects, zvanu Campus 311.

Image

Da bi postupak izrade prototipa bio što efikasniji, čitav proces proizvodnje kristalnih proizvoda Swarovski ponovljen je u manjem obimu unutar zgrade Swarovski Manufaktur.

Kao rezultat toga, vrijeme proizvodnje za izradu prototipa je prepolovljeno.

Image

Zgrada je raspoređena oko prostora dvostruke visine, koji sadrži sve strojeve potrebne za proizvodnju prototipa i malih izvedbi kristala.

Pod tvornice je dizajniran da bude fleksibilan, s uslugom ispod poda. To znači da, kako napreduje tehnologija, strojevi se mogu ažurirati kako bi se osiguralo da se prototipi mogu izraditi u najkraćem mogućem vremenu u budućnosti.

Image

Kako je svjetlo toliko važno za dizajnere i proizvođače tvrtke Swarovski, Snøhetta je dizajnirao da glavni proizvodni prostor bude preplavljen dnevnom svjetlošću.

Cijeli je krov izgrađen od rešetke krovnih prozora. Strop ima 135 otvora raspoređenih po ponavljajućem uzorku od šest do tri metra, zaštićenom solarnom oblogom.

Image

"Pokušali smo razumjeti što kristal čini tako posebnim i atraktivnim, te da iskoristimo ove efemerne kvalitete za stvaranje specifične atmosfere", rekao je Patrick Lüth, upravitelj studija Snøhetta u Innsbrucku.

"Prostor ima nevjerojatnu količinu prodora dnevne svjetlosti, za koju vjerujemo da nema premca u tipičnom kontekstu proizvodnih pogona. Kristali oživljavaju samo svjetlošću, pa je za nas intenzivno prisustvo tog dnevnog svjetla najvažniji estetski aspekt ova zgrada. "

Image

U prizemlju se nalazi i kafić, a kancelarije, saloni i prezentacijske sobe smješteni su na drvenom prvom katu koji je spušten sa stropa i ima pogled na proizvodni prostor.

Swarovski Manufaktur pristupa se iz susjednog Kampusa 311 preko mosta spojenog na ovaj prvi kat. Veliko drveno stubište, koje je također zamišljeno kao prostor za sastanke, vodi s ovog ulaza u radionicu.

Image