Arhitektura

Snøhetta za izgradnju Shanghai Grand Opera House sa spiralnim krovom stubišta

Snøhetta za izgradnju Shanghai Grand Opera House sa spiralnim krovom stubišta
Anonim

Snøhetta za izgradnju Shanghai Grand Opera House sa spiralnim krovom stubišta

Snøhetta je otkrila vizuale za veliku novu opersku kuću u Šangaju, s spiralno stepenastim krovom koji će povezati gornje nivoe zgrade s plazmom rijeke.

Tvrtka za arhitekturu i dizajn, koja je osnovana u Norveškoj, udružila se s kineskim studijem ECADI na dizajnu za pobjedu u Velikoj operi Šangaja.

Postavit će se uz rijeku Huangpu, a očekuje se da će pružiti veliku novu kulturnu znamenitost najvećem gradu u Kini.

Najistaknutija značajka zgrade bit će spiralni krov koji se spaja sa tlom spektakularnim spiralnim stubištem na otvorenom. Snøhetta je to dizajnirala tako da nalikuje navijaču koji se razvija, evocirajući "dinamičnost plesa i ljudsko tijelo".

Zgrada podsjeća na Opera u Oslu koju je tvrtka dovršila 2008. godine, a koja je sadržavala i javno dostupan krov koji se spušta dolje prema rivi.

Image

"Velika operska škola Šangaja prirodni je napredak našeg prethodnog rada na dizajniranju centara izvedbenih umjetnosti", objasnio je suosnivač Snøhetta Kjetil Trædal Thorsen, referirajući rad studija na sličnim projektima, uključujući onaj u Oslu,

i Busan Opera House u Južnoj Koreji.

Dodao je da je projekt "proizvod našeg kontekstualnog razumijevanja i vrijednosti, namijenjen promicanju javnog vlasništva nad zgradom za stanovnike Šangaja i šire."

Krov će se povezati s velikim stepenastim platoom, što će mu omogućiti da se udvostruči kao mjesto javnog okupljanja i poprište događanja velikih razmjera.

Otvorena za pristup posjetiteljima 24 sata dnevno, plaza će također stvoriti vezu do obale rijeke.

U jezgri zgrade bit će dvorani sa 2.000 sjedala, za koju Snøhetta razvija "najsuvremenija tehnička rješenja i vrhunsku akustiku".

Sjediće uz pozornicu od 1.200 sjedala, koja nudi postavku za manje produkcije, dok će treći auditorij s 1.000 mjesta smjestiti fleksibilnu pozornicu i raspored sjedala za više eksperimentalnih predstava.

Spiralni motivi koji se vide na vanjskoj strani opere proširit će se u unutrašnjost zgrade i istaknuti u njenom vizualnom identitetu, koji je Snøhetta također dizajnirao kao referencu na otvorenog obožavatelja.

Unutarnje završne obrade bit će razvijene u kontrastu bijele vanjske građevine, kombinirajući meke svile s podovima od hrastovog drva za podupiranje akustike.

U predvorju će hrast biti obojen crveno, dok će široke staklene ploče donositi prirodno svjetlo i "transformirati doživljaj zgrade tokom dana i iz sezone u sezonu".

"Šangajska Grand Opera House bit će mjesto svjetske klase, a posjetitelja će smjestiti u središte pozornice", rečeno je u studiju.

"Operna kuća će zahvaljujući svojoj estetici, funkcionalnosti, kao i kulturološkoj i ekološkoj ambiciji biti dostupno platno za globalne posjetitelje, lokalne građane i umjetnike koji će se ispuniti životom i kulturom."

Image

Zgrada će biti izgrađena na Expo Houtanu, rivi koja je bila dio mjesta za Shanghai Expo 2010. Projekt je u Kini 13. petogodišnjem planu, koji je postavio ciljeve gospodarskog i socijalnog razvoja zemlje između 2016. i 2020. godine, označio kao prioritet.

Snøhetta su 1989. osnovali norveški arhitekt Kjetil Trædal Thorsen i američki arhitekt Craig Dykers. Ostale zgrade na obali koje je studio dizajnirao uključuju hotel predložen za arhipelag Lofoten i prvi podvodni restoran u Europi.