Anonim
Image

Feilden Fowles otvara centar za posjetitelje Westona u parku skulptura Yorkshire

U parku skulptura u Jorkširu na sjeveru Engleske otvorena je galerija, interpretacijski prostor, restoran i trgovina dizajniran od Feilden Fowles.

Weston je centar za posjetitelje koji obilježava ulaz u Park skulptura Yorkshire - galeriju na otvorenom u West Yorkshireu koja uključuje radove brojnih međunarodno poznatih umjetnika među kojima su Henry Moore i Barbara Hepworth.

Image

"Zgrada je napravljena tako da ima minimalan utjecaj na povijesni krajolik i služi kao suptilna i poštovana znamenitost na istočnoj granici parka skulptura", objasnio je Fergus Feilden, direktor Feilden Fowlesa.

"Međutim, gledano s mosta preko jezera očito je izrazita umjetna intervencija na rubu parka, jedina prava horizontalna u neravnom parku", rekao je Dezeenu.

Image

Uz obilježavanje istočnog ulaza u park, posjetiteljski centar sadrži središnji predsoblje s galerijskim prostorom i trgovinom s jedne strane te toaletima i restoranom s druge strane.

Izgrađena u skladu s granicom parka, zgrada ima dva različita lica. Istočno pročelje, koje je okrenuto prema parku, a posjetitelji ga vide dok stižu, čvrst je betonski zid koji je probijen samo ulazom. Suprotno tome, uglavnom stakleno pročelje okrenuto je parku.

Image

"Dvije su visoko kontrastne visine koje reagiraju na njihov kontekst", rekao je Feilden.

"Na istoku imamo jednostavan monolitni zid koji pruža akustični tampon ili zid tišine kroz koji posjetitelji prolaze. Ovaj koncept je bio inspiriran ogromnim komadima umjetnosti zemlje, uključujući Double Negative Michaela Heizera i Observatory Number 5 Roberta Morrisa, "nastavio je.

"Nasuprot tome, zapadno uzvišenje se otvara u parku s krivudavom krivuljom i ostakljenom nadmorskom visinom, obuhvaćajući park jelena."

Image

Zidovi centra za posjetitelje izgrađeni su od slojevitog pigmentiranog betona, s tim da su kuhinja i toalet raspoređeni unutar čvrstog istočnog zida, a prostor galerije umotan u materijal.

Lep betonska kutija spuštena u vanjske zidove s pigmentiranim betonom sadrži galeriju koja je odozgo osvijetljena nizom krovnih svjetala.

Kada se gleda prema parku, restoran se nalazi u staklenoj kutiji uokvirenom drvom.

Image

Weston, koji se nalazi u povijesnom kamenolomu, dizajniran je tako da ima mali utjecaj na park i može biti simpatičan postojećim zgradama u krajoliku imanja Bretton iz 18. stoljeća.

"Kamenolom je pružio zaklonjeno depresiju u zemlji unutar koje bismo mogli smjestiti zgradu i ugurati prostor galerije duboko u obronke brda", rekao je Feilden.

"Tonovi i teksture slojeva gromada koje smo izvadili obavijestili su o slojevitim betonskim zidovima i tonovima, rezonantnim lokalnim zidovima od mlinskih kamena i vapnencu unutar kamenoloma."

Image

Unutar zgrade Feilden Fowles je pokušao održati pojedinosti zgrade jednostavnom kako bi stvorio zaštićenu, intimnu atmosferu.

"Zgrada uokviruje ključne poglede preko parka jelena prema jezeru i Bretton Hallu, a pritom ima izrazito domaći osjećaj i razmjere", rekao je Feilden.

"Ovaj domaći i intimni osjećaj dolazi od upotrebe prirodnih materijala, tonova drveta, akustičnog sofita od drvenih vlakana i gipsa iz vapna ecomortar. Odabir namještaja, pribora za jelo i uključivanje peći na drva još više doprinose tome domaći osjećaj i razmjere prostora. "

Image