Anonim
Image Sutherland & Co dizajnira vlastiti arhitektonski studio u uskoj škotskoj zgradi

Sutherland & Co je transformirao mršavu poslijeratnu zgradu u Sjevernom Berwicku u Škotskoj, u vlastiti studio s kliznim smrekovim pločama osvijetljenim krovnim svjetlom.

Studio se nalazi na tijesnoj parceli koja se nalazi između dviju trgovina u ulici High Berwick High. Sjedi na nekadašnjoj uskoj traci - poznatoj kao wynd - koja se kretala od gradske Visoke ulice do zapadnog zaljeva.

Kao rezultat toga, zgrada ima vrlo uski, ali dubok plan. Duga je nešto više od 3, 5 metra, dok se proteže do dubine od 45 metara.

Dizajniran od strane kompanije Sutherland & Co, koji će se koristiti kao vlastiti atelje, ured se nalazi na prvom katu zgrade. Stolni prostor nalazi se sprijeda s pogledom na ulicu, a soba za sastanke straga.

Sjedi iznad maloprodajnog prostora u prizemlju koji prodaje robu nadahnutu nordijom.

Sutherland & Co objasnio je da je nakon što je u požaru šezdesetih godina prošlog stoljeća požar udubio, zgrada je pretrpjela dodatne izmjene koje su ostavile "malo vrijednosti".

Primjerice, na prvom katu arhitekti su uklonili loše postavljen protupožarni protupožar koji je umetnut u 1960-ih, ali je umanjio uvođenje sustava prskanja.

Tvrtka je naglasila da je uklanjanje vatrogasnog prozora bitno otvorilo unutrašnjost, oslobađajući stražnji dio mjesta za daljnji razvoj.

"Stražnji dio stranice, ispred ulice Forth, nekada je bila zauzeta druga zgrada koja je srušena 1960-ih kako bi se olakšalo širenje ulice", objasnio je studio.

"Uklanjanje protupožarne zaštite na prvom katu sada je otvorilo stražnji dio mjesta što pruža potencijal za daljnji razvoj, nadamo se da će biti novoizgrađeni obiteljski dom."

Da bi dovršili prostor, arhitekti su odabrali potkrijepljenu paletu materijala, uključujući križanu laminiranu smreku, drvenu vunu i izloženu ciglu.

Serija predimenzioniranih kliznih ploča izrađenih od križno laminirane smreke omogućuje zatvaranje glavnog prostora za studio i prostor za sastanke po potrebi, dok je prekriveni strop od drvene vune zamišljen kao objedinjujući element koji povećava dubinu unutrašnjosti.

Image

Preko stropa letvice od drva kriju klizne vratnice i rasvjetu, kao i savladavanje spojeva stropne ploče. U središte uskog prostora umetnuta je krovna svjetiljka da unese dnevno svjetlo u srce dubokog plana.

"Preuređenje je bilo jednako vježbanje oduzimanja, kao i uklanjanje nagomilanih slojeva prošloga razvoja", objasnili su Sutherland & Co te dodali da je projekt učinkovito izgrađen samostalno putem paralelne razvojne tvrtke.

Image