Anonim
Image Studio Rise Design osvjetljava stan Harvist Road sa svjetlosnim zidom od staklenih zidova

Ekspanzivni stakleni paneli pomogli su Rise Design Studio da poveže nekadašnje životne prostore izgladnjelih glava ovog stana na sjeverozapadu Londona i vanjske prostore.

Smješten u četvrti Kilburn, stan Harvist Road rekonfigurirao je lokalno utemeljeni Rise Design Studio kako bi bio više u kontaktu sa svojim neposrednim okruženjem.

Image

Stan zauzima prizemlje viktorijanske terase koja je imala stražnji produžetak i isprepleteni tlocrt koji je ometao bilo kakvu prirodnu svjetlost da dopre do središnjih dnevnih područja.

Mali prostor između produžetka i graničnog zida kuće također se pokazao suvišnim.

Image

Izgrađene londonske cigle i ostakljeni krovovi korišteni su za premošćivanje postojećeg proširenja i prolaza, dok je pregršt pregradnih zidova probijen u obliku kuhinje otvorenog plana. Kompletan je sa škriljevcem sive kabinete i hrapavim bijelim otokom za doručak.

Ova je soba sada okrenuta staklenim panelima uokvirenim staklom, koji se mogu pomaknuti natrag kako bi stanovnici imali jednostavan pristup dvorištu i vrtu.

Image

Spavaće sobe također su uljepšale dodavanjem ostakljenih vrata pune visine i ogromnog trapeznog prozora koji se proteže sve do krova.

Ploča pametnog stakla - staklo koje se može prebaciti iz prozirnog u prozirno kada se primijeni napon, svjetlost ili toplina - postavljeno je neposredno iznad kade u kupaonici stana, pružajući stanovnicima mogućnost da se osvrnu na ukrasni svjetlosni otvor usredotočen na paprati drvo.

Da bi se razdvojilo između dnevnih zona stana, za podove su korišteni različiti materijali. Podne ploče od tamnog hrastovog drveta prolaze kroz prostorije koje sjede prema pročelju stana, dok su u kupatilu primijenjene šesterokutne plave pločice, a u produžetku se koristi polirani beton.

"Paleta kontrastnih materijala odabrana je radi stvaranja drame i razlike između tri glavna područja naglašavanjem različitih osjetilnih iskustava", objasnili su iz studija.

Image

U stražnjem dijelu vrta postavljen je mali atelje u kojem se klijent može povući na posao.

Ružičasta šperploča korištena je za oblikovanje zidova, stropa, stola i ormarića za odlaganje, u kojima se umjesto uobičajenih ručica nalaze male rupe.

Image

Njegova fasada ima veliki kutni prozor, za koji se studio nada da će stvoriti "dijalog" između volumena i ostakljenih elemenata koji se nalaze u glavnoj kući. Mala ploča vitraža također je integrirana u njegova vrata.

Ostali šareni detalji u stanu uključuju skrivena vrata u ulaznom hodniku koja se mogu izvući naprijed kako bi se dobila veća privatnost prednjoj recepciji - kad se ne koristi jednostavno se pojavljuje kao obložen zid s kaputama od kaputa.

Image