Anonim

Kaže Srpentin paviljon "dio okolnog krajolika", kaže Junya Ishigami

U ovom ekskluzivnom videu Dezeen, japanski arhitekt Junya Ishigami objašnjava kako je njegov dizajn za ovu godinu Zmijski paviljon izgrađen je da liči na "kameno brdo".

Ishigamijev paviljon otvoren je jučer u Galeriji Serpentine u Londonu, nakon ostavke direktorice galerije Yane Peel zbog povezanosti s izraelskom firmom za cybertech.

Paviljon je "utočište u obliku pećine" veličine 350 četvornih metara, prekriveno krošnjama obloženim škriljevcem, koje kao da izrastaju iz zemlje okolnog parka.

Image Ovogodišnji paviljon zmija dizajnirao je japanski arhitekt Junya Ishigami

Na dizajn utječe Ishigamijeva filozofija "slobodnog prostora" koja nastoji stvoriti strukture koje oponašaju prirodne forme, što je uobičajena tema u radu njegovog arhitektonskog studija Junya Ishigami + Associates.

"Znao sam da se nalazi mjesto Serpentine usred parka, pa sam htio arhitekturu učiniti dijelom krajolika, a ne učiniti je nezavisnom zgradom", rekao je Ishigami Dezeenu.

"Gotov paviljon izgleda poput kamenog brda."

Image Paviljon je napravljen tako da se uklopi sa okolnim krajolikom

Trokutasti nadstrešnik smješten u 106 stupova izrađen je od čelične mrežaste mreže i prekriven je 61 tonom kumrijskih pločica s škriljevcima. Kutovi nadstrešnice pružaju se prema betonskoj površini ispod, s ciljem da se građevina uklopi u krajolik.

Unutrašnji prostor opremljen je jednostavnim metalnim stolovima i stolicama, koje je Ishigami dizajnirao da podsjećaju na jastučiće ljiljana, a bit će domaćin programa događanja tijekom cijelog ljeta.

Image Ishigami je za pokrivanje krova paviljona koristio 61 tonu kumrijskih pločica

Na Ishigamija su utjecale drevne građevne tehnike dizajniranja nadstrešnice.

"Počeo sam gledati drevne zgrade primjenom drevnih arhitektonskih tehnika. Vjerujem da te drevne građevine imaju sličnosti u cijelom svijetu", izjavio je. "Na primjer, možete vidjeti kamene krovove u Japanu, Kini i Europi, pa sam se počeo fokusirati na one drevne tehnike koje imaju tu univerzalnost."

"Odlučio sam se pomoću kamena napraviti ovu zgradu i kad sam razmislio o kontekstu mjesta Serpentine odlučio sam se na škriljevce", objasnio je Ishigami. "Također zato što je lako dostupan britanski materijal."

Arhitekt je odlučio koristiti pločice nepravilnog oblika postavljene na čeličnoj rešetki nadstrešnice na način koji sprečava kišu i oponaša prirodni teren.

"Kad sam razmišljao o stvaranju arhitekture kao krajolika, umjesto da koristim standardizirane jedinice materijala, koristio sam nasumične oblike raspoređene nasumično kako bih stvorio nešto manje umjetno i više organsko", objasnio je Ishigami.

Na arhitekta su utjecale drevne građevne tehnike

Dok je paviljon dizajniran s obzirom na okolni krajolik, Ishigami se nada da će paviljon potaknuti maštu posjetitelja da različito tumače njegov oblik.

"Želio sam proširiti ovu sliku kako bih oblikovao druge veze u mašti ljudi", rekao je.

"U određenom trenutku to bi se moglo shvatiti kao crna ptica prema nebu. Krov paviljona postaje par krila s perjem škriljevca."

Image Serpentinski paviljon je godišnji paviljon koji je naručila Galerija Serpentine

Serpentinski paviljon je godišnji arhitektonski paviljon instaliran u Galeriji Serpentine, koji svake godine naručuje arhitekta s jedinim kriterijima da oni nisu prije završili projekt sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Prethodne iteracije paviljona dizajnirali su arhitekti uključujući Zaha Hadid, Peter Zumthor, Bjarke Ingels i Herzog de Meuron. Prošlogodišnji paviljon dizajnirala je meksička arhitektica Frida Escobedo, koja je stvorila dvorište uokvireno rešetkastim zidovima od betonskih pločica.

Image Ishigami je dizajnirao ovogodišnji paviljon. Fotografiju je napravio Dezeen